Skoči do osrednje vsebine

Slovesnost ob 75. obletnici smučarske tekme pod Mangartom

Na današnji dan pred 75. leti, tik po koncu druge svetovne vojne je bilo zasneženo melišče pod Mangartom prizorišče smučarske tekme pripadnikov 10. gorske divizije ameriške vojske. V spomin na ta dogodek so minister za obrambo Matej Tonin, veleposlanica ZDA v Republiki Sloveniji Lynda Blanchard, župan Občine Bovec Valter Mlekuž in predsednik Združenja vojaških gornikov Slovenije Slavko Delalut odkrili posebni jubilejni spominski smučki. Prav taki smučki od letos že krasita muzejsko zbirko v vojaškem muzeju v Denverju.

Kljub temu, da je bila 2. svetovna vojna že končana je bil položaj v mednarodnih odnosih še zapleten. Očitno se je že kazala delitev sveta na dva bloka. Zaradi zagotovitve varnosti prebivalstva se je – na podlagi predhodnih srečanj vodilnih sil v zavezniški koaliciji – tu na tem območju nastanila ameriška 10. gorska divizija. Med njenimi pripadniki so bili najboljši predvojni ameriški alpski smučarji. Na zasneženem melišču nad sedanjo Mangartsko kočo so tako na današnji dan pred 75 leti, 3. junija 1945, pripravili divizijsko tekmo v smučanju. Na start veleslalomske tekme je prišlo več kot 70 smučarjev, številno občinstvo vojakov gledalcev pa se je zbralo ob progi.

»Verjamem, da je bil to slavospev športu in prijateljstvu, ki je končno lahko pokazalo svojo moč po končanih grozotah vojne. Danes žal tako veličastnega športnega spektakla zaradi znanih razlogov ne moremo ponoviti. Kljub temu pa so se po melišču spustili trije pripadniki 132. gorskega polka Slovenske vojske iz Bohinjske Bele. Verjamem, da je to lepo simbolično dejanje, ki nosi sporočilo, da šport združuje narode in ljudi, da je glasnik miru ter znamenje svobode.« je povedal slavnostni govornik minister za obrambo Matej Tonin.

Sodelovanje med Slovenijo in Združenimi državami Amerike je preraslo v partnerstvo, ki je za nas strateškega pomena je dejal minister Tonin in dodal: »Sodelovanje med Slovensko vojsko in oboroženimi silami Združenih držav Amerike je odločilno pripomoglo tudi k razvoju zmogljivosti Slovenske vojske in doseganju interoperabilnosti med vojskama ter tudi znotraj Nata. Slovenska vojska v okviru partnerskega programa nacionalnih gard zveznih držav ZDA tesno sodeluje z Nacionalno gardo Kolorada. To sodelovanje, ki je zelo plodno, nam veliko pomeni in ga želimo nadaljevati. Poleg tega si Republika Slovenija in Združene države Amerike delita skrb in prizadevanja za politično in varnostno stabilnost regije Zahodnega Balkana.«

Zbrane je nagovorila tudi veleposlanica ZDA v Republiki Sloveniji Lynda Blanchard, ki je izpostavila, da se je v desetletjih, ki so sledila odnos med narodoma razvijal in cvetel na temelju skupne dediščine in skupnih vrednot.

Na slovesnosti so bili prisotni tudi poslanec Državnega zbora Danijel Krivec, župan Občine Bovec Valter Mlekuž, člani Združenja vojaških gornikov Slovenije, pripadniki Slovenske vojske in drugi. Sodeloval je tudi kvintet Orkestra Slovenske vojske.

V gasilskem domu v Logu pod Mangartom je na ogled razstava o 10. gorski diviziji na Bovškem avtorja brigadirja v pokoju Janeza Kavarja.

Video posnetek izjave ministra mag. Mateja Tonina (youtubeMORS)