Skoči do osrednje vsebine

Statopis – statistični pregled Slovenije 2020

Pripravili smo novo izdajo Statøpisa. Kaj prinaša? Podatke z vseh 21 področij, za katera Statistični urad RS objavlja podatke, več kot 30 infografik, veliko barv, skoraj nič besedila in prenovljeno naslovnico.

Aprila 2020 smo izdali novo izdajo publikacije Statøpis – statistični pregled Slovenije 2020. V njem predstavljamo z izbranimi podatki vsa tematska področja, s katerih zbiramo podatke.

V publikaciji lahko med drugim izveste, kako so v Sloveniji različne generacije zadovoljne z življenjem na splošno, s financami in s službo. V 2019 so bili z vsem tem najbolj zadovoljni mladi (16–29 let). Mladi v celi Sloveniji so splošno zadovoljstvo z življenjem ocenili povprečno z 8,1 (na lestvici od 0 do 10). Na ravni regij so bili najzadovoljnejši mladi v zasavski (8,9), najmanj zadovoljni pa mladi v primorsko-notranjski statistični regiji (6,5). Srednja generacija (30–49 let) je splošno zadovoljstvo z življenjem ocenila povprečno s 7,5, pri čemer so bili najzadovoljnejši v gorenjski (7,8), najmanj zadovoljni pa v pomurski statistični regiji (7,2). Starejši prebivalci Slovenije (50 ali več let) so bili najmanj od vseh generacij zadovoljni s financami (5,9), pri čemer je bilo nezadovoljstvo s financami najizrazitejše v pomurski (5,3), najmanj izrazito pa v osrednjeslovenski statistični regiji (6,4).