Skoči do osrednje vsebine

S 1. junijem, Dnevom Save, postavili oznake najvišje gladine Save - obeležitve bodo potekale tekom celotnega meseca

  • Ministrstvo za okolje in prostor
Leta 2007 je bil 1. junij proglašen za Dan reke Save, ki ga obeležujejo štiri države pogodbenice Okvirnega sporazuma o Savskem bazenu, in sicer Slovenija, Hrvaška Bosna in Hercegovina ter Srbija. Reka Sava s svojo prisotnostjo omogoča razvoj gospodarskih aktivnosti, regionalnega povezovanja med narodi in na ta način prispeva k boljšemu stanju voda ter predvsem večji kvaliteti življenja prebivalcev, še zlasti živečih ob reki Savi.

Krško, postavitev oznake najvišje gladine Save | Avtor: MOP

1 / 2

Dan Save obeležujemo z organiziranjem številnih dogodkov, s katerimi se promovira pomen reke Save, njena visoka ekološka vrednost in družbeno-ekonomski potencial ter pomen čezmejnega sodelovanja in dogovorov o glavnih oblikah koriščenja in zaščite voda v celotnem porečju reke Save.

Mednarodni dan reke Save leto obeležujemo na terenu v Krškem s postavitvijo oznake najvišje gladine Save

Predstavniki Agencije RS za okolje, Ministrstva za okolje in prostor, Zveze geografov Slovenije, Mestnega muzeja Krško, gasilcev in lokalne skupnosti so včeraj ob Dnevu Save postavili nove oznake visokih voda. S tem se bo obeležilo višino, ki jo je reka Sava dosegla ob poplavljanju oktobra 2010. Z nameščanjem preprostih oznak na objekte se sporoča, kakšno moč in dinamiko imajo naše reke, jezera in morje. Akcija poteka od leta 2014. Do sedaj je bilo v sodelovanju z mnogimi inštitucijami in posamezniki nameščenih 55 oznak. Pomembno sporočilo je tudi vključevanje prebivalcev ob reki, s poudarkom na mladih. Takšno postavljanja tablic je prevzela tudi Mednarodna Komisija za Savski bazen in se širi v ostala porečja Save. 

Izvedba Mednarodne konference učiteljev “ Podnebne spremembe” (5.- 6. junij 2020) – prvi dogodek v okviru slovenskega predsedovanja  EU makro regionalne Strategije za Jadran in Ionijo / EUSAIR

Mednarodna konferenca bo potekala na daljavo v obliki video konference . Udeležence bo nagovorila tudi državna sekretarka na Ministrstvu za okolje in prostor dr. Metka Gorišek. V imenu Ministrstva za zunanje zadeve bo udeležence pozdravila tudi Andreja Jerina, nacionalna koordinatorka EU makro regionalne Strategije za Jadran in Ionijo / EUSAIR. Slovenija namreč v juniju prevzema enoletno predsedovanje EUSAIR in mednarodna konferenca  in Mednarodna konferenca učiteljev je prvi dogodek v okviru slovenskega predsedovanja. Društvo učiteljev  geografije Slovenije s konferenco  dejavno povezuje rezultate lanske konference Zaživimo z vodo z tematiko Podnebnih sprememb. Gre za inovativno izmenjavo znanj in izkušenj pri izobraževanju in delu z mladimi generacijami pri obravnavi podnebnih sprememb, vključno z iskanjem poti za čim bolj učinkovito prilagoditev ljudi vodnim virom v pokrajini.

Jubilejno zasedanje Mednarodne komisije za Savski bazen – 15 let delovanja

 Minister za okolje in prostor mag. Andrej Vizjak bo 30. junija v Brežicah gostil jubilejno zasedanje Mednarodne komisije za Savski bazen (15 let delovanja).  Osrednji dogodek na zasedanju bo podpis Memoranduma za delovanje Sistema zgodnjega opozarjanja pred poplavami v porečju Save ( Sava Flood Forcasting System/SFFS), ki je najbolj napreden sistem v mednarodnih porečjih na globalni ravni. Gre za sistem zgodnjega opozarjanja pred visokimi vodami za zmanjšanje škod pred poplavami in pred sušo. Sistem, ki je pomemben za vse države v porečju Save, so vzpostavili na Agenciji RS za okolje (ARSO). Z dejavno uporabo tega orodja se namreč lahko zmanjša tveganja pred poplavami in sušami ter povečamo varnost bivanja, trajnostne rabe vodnih virov, plovbe in pridelave hrane.