Skoči do osrednje vsebine

Ministrica s predstavniki Inštituta za Slovenski jezik Frana Ramovša pri ZRC SAZU

Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch je sprejela predstavnika Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša pri ZRC SAZU, direktorja dr. Kozma Ahačiča in raziskovalko dr. Januško Gostečnik.

Ministrica Jaklitsch, državni sekretar Valentinčič, dr.Kozma Ahačič in dr.Januška Gostečnik in Rudi Merljak. | Avtor: USZS

Gosta sta predstavila cilje in dosežke ter tudi težave, s katerimi se Inštitut sooča pri svojem delovanju.  Posebej podrobno pa sta izpostavila tako potek kot izsledke znanstvene raziskave, ki jo je dr.Gostečnikova od leta 2016 izvajanja na območju Gorskega kotarja. Šlo je za široko lingvistično dialektološko raziskavo, ki je bila izpeljana na področju od Prezida do Skrada ter njegove okolice in bo letos zaključena.  Izsledki raziskave nedvoumno kažejo, da je večina gorskokotarskih govorov del slovenskega jezikovnega sistema. Na srečanju je bila izražena tudi potreba in obojestranska pripravljenost za nadaljne sodelovanje pri raziskovanju ter uveljavitvi slovenskega jezika v zamejstvu.