Skoči do osrednje vsebine

Minister Gantar sprejel Veleposlanika Kraljevine Španije

Minister za zdravje je danes gostil Nj.eksc.g. Juan-a Aristegui-a Laborde-a, veleposlanika Kraljevine Španije v Republiki Sloveniji. Pogovor je bil namenjen predvsem izmenjavi informacij in pogledov na soočanje obeh držav z epidemijo koronavirusne bolezni in njenimi posledicami, pri čemer sta sogovornika ugotovila, da je za uspešno premagovanje krize bistvenega pomena dobro delujoče primarno zdravstveno varstvo. V razpravi sta pozornost namenila tudi obravnavi aktualnih tem v zvezi z delovanjem zdravstvenih sistemov ter izzivi, s katerimi se bosta na tem področju državi soočali v prihodnje.

Minister Gantar in Veleposlanik Kraljevine Španije

Sodelovanje med ministrstvoma za zdravje obeh držav je v zadnjih letih potekalo predvsem v okviru Valeške skupine držav, v katero so vključene Ciper, Malta, Grčija, Portugalska, Italija, Španija, Irska, Romunija in Hrvaška. Skupina je bila ustanovljena leta 2017, države pa so se  k sodelovanju zavezale na prostovoljni podlagi, s ciljem omogočanja dostopa bolnikov do novih in inovativnih zdravil ter terapij, ob hkratnem zagotavljanju finančne vzdržnosti zdravstvenih sistemov.

Strokovnjaki iz Republike Slovenije in Kraljevine Španije  so v preteklosti sodelovali  v okviru skupnih ukrepov na ravni EU oz.  t.i. "Joint actions" in sicer na področju raka v "EPAAC (European Partnership for Action against Cancer) in "CANCON" (Cancer Control) ter na področju registrov bolnikov v "PARENT" (Cross-border Patient Registries Initiative"). Sicer je potrebno izpostaviti povezavo med državama na področju zdravstva tudi preko t.i. "Josep Carreras Leukemia Fundation", ki je pred leti, v sodelovanju s prof.dr. Cirilom Rozmanom, slovenskim zdravnikom, delujočim v Španiji ter osebnim zdravnikom slovitega tenorista J. Carrerasa,  namenila donacijo Univerzitetnemu kliničnemu centru Ljubljana. G. Jose Carreras je tudi častni član slovenskega "Društva bolnikov s krvnimi boleznimi", medtem ko je prof.dr. Ciril Rozman nekdanji podpredsednik ter častni skrbnik "Fundacije Carreras".