Skoči do osrednje vsebine

Zahvalni prelet slovenskih in ameriških letalcev

Za veliko ljudi v Sloveniji se je življenje v času razglašene epidemije skoraj ustavilo. Kljub temu da smo k dobri epidemiološki sliki prispevali pravzaprav vsi, je bilo najtežje breme predvsem na plečih zdravstvenih delavcev – v zdravstvenih ustanovah UKC Ljubljana in Maribor, Kliniki Golnik in SB Celje, na 16 vstopnih točkah za testiranje potencialno okuženih, po domovih za starejše, v 13 zdravstvenih ekipah, oblikovanih za pomoč osebju v domovih za starejše, epidemiologih … Njihove napore so v ozadju podpirali še številni pripadniki Civilne zaščite, Slovenske vojske in vsi, ki ste bili oziroma ste se vključili v sistem zaščite in reševanja, ter vsi, ki ste zagotavljali delovanje vseh osnovnih sistemov v državi.

Pripadniki 15. polka vojaškega letalstva Slovenske vojske in 31. lovskega polka vojnega letalstva ZDA so danes med 13.10 in 14.25 ob koncu epidemije covida-19 skupaj preleteli Slovenijo. Sočasno so patrulje Policije v neposredni bližini bolnišnic prižgale modre luči. Slovenska vojska in Policija sta se s to akcijo simbolično zahvalili zdravstvenim delavcem, pripadnikom Civilne zaščite in vsem, ki ste bili oziroma ste se vključili v sistem zaščite in reševanja, ter vsem, ki ste med epidemijo zagotavljali delovanje vseh osnovnih sistemov v državi.

Poveljnik 15. polka vojaškega letalstva podpolkovnik Janez Gaube je povedal, da so letala F-16 poletela iz Aviana in vstopila v zračni prostor Republike Slovenije na Jesenicah ter dodal: »Tam so se pridružila našim pilatusom. Pilatusi so prevzeli vodstvo in začeli leteti po napovedani maršruti. Sam let je trajal 1 uro in 15 minut na višini 1.200 metrov. Razmik med ešaloni je bil ena milja.« Prelet letal pilatus PC-9M Slovenske vojske je bil izvršen v sklopu rednega usposabljanja pilotov.

Vsem vam, ki ste tako ali drugače sodelovali pri preprečevanju širjenja covida-19, so se skupaj zahvalili pripadniki 15. polka vojaškega letalstva Slovenske vojske in 31. lovskega polka vojnega letalstva ZDA, ki deluje iz vojaške baze v italijanskem Avianu. Piloti obeh vojsk so s šestimi letali F-16 in tremi letali PC-9M preleteli Jesenice, Golnik, Kranj, Ljubljano, Celje, Maribor, Ptuj, Šmarje pri Jelšah, Brežice, Novo mesto, Metliko, Postojno in Izolo s sporočilom, da se z velikimi tveganji lahko uspešno soočamo le tako, da sodelujemo in si pomagamo. Ameriški piloti so v znak zahvale podobno pred tem preleteli nekatera italijanska mesta. Poveljnik operativne skupine 31. lovskega polka polkovnik Leslie Hauck je povedal, da slovenska in ameriška letala, ki so danes v formaciji letela nad Slovenijo, opominjajo, da smo v boju proti covidu-19 skupaj – kot zavezniki, partnerji in prijatelji.

»Epidemija covida-19, ki je bila v Sloveniji razglašena 12. marca, se formalno končuje danes,« je povedal minister za obrambo Matej Tonin in dodal: »Danes smo uradno preklicali epidemijo. Tudi zato so slovenski in ameriški letalci preleteli Slovenijo, bolnišnice in druge zdravstvene domove, domove starejših občanov, da so izrazili solidarnost in zahvalo vsem zdravstvenim delavcem, pa tudi vsem ostalim, ki ste bistveno prispevali, da smo kot država prvo bitko s koronavirusom dobili. Hkrati je ta prelet tudi pomembno simbolno dejanje dveh zaveznic, da bosta skupaj delovali še naprej v prizadevanjih v regiji in tudi širšem svetu za mir in varnost. Skupaj smo močnejši.«

S skupnim preletom smo na simbolični način zaznamovali konec epidemije v Republiki Sloveniji ter se hkrati zahvalili državljankam in državljanom ter vsem, ki so pripomogli k temu.

Video posnetek 1 (youtubeMORS): Robert Cotič

Video posnetek 2 (youtubeMORS): Robert Cotič

Zahvalni prelet zdravstvenim delavcem, pripadnikom Civilne zaščite in vsem, ki so se vključili v sistem zaščite in reševanja, ter vsem, ki so med epidemijo zagotavljali delovanje vseh osnovnih sistemov v državi. | Avtor: Marko Pišlar, MORS

1 / 3