Skoči do osrednje vsebine

Obvestilo o lokacijah izvedbe vojaške vaje Preskok 2020

Med 11. majem in 19. junijem na širšem območju Republike Slovenije poteka niz taktičnih vojaških vaj Preskok, na katerih sile Slovenske vojske preverjajo in nadgrajujejo sposobnost delovanja. Vaje so se začele na ravni voda, končale pa se bodo z združenim delovanjem sil Slovenske vojske – kopenske vojske, letalstva, mornarice in specialnih sil. Ves čas vaje udeleženci upoštevajo nacionalne ukrepe za varovanje zdravja.

Niz vaj Preskok pretežno poteka izven vojaških vadišč, na območjih občin, ki so izrazile pogodbo o sodelovanju s Slovensko vojsko. Na ta način se pripadniki Slovenske vojske lahko usposabljajo na različnih manevrskih terenih, ob nenehnem povezovanju z lokalnim prebivalstvom, kar je nujno za učinkovito delovanje in zagotavljanje obrambe Republike Slovenije.

 V naslednjih tednih so vaje, na katerih bo sodelovalo do 350 pripadnic in pripadnikov Slovenske vojske, načrtovane na zemljiščih, za katere je bila predhodno podpisana pogodba  za uporabo:

na območju primorsko-notranjske regije in jugovzhodne Slovenije na območju Snežnika (Babno Polje–Gomance) od 1. do 5. in od 15. do 19. junija,

na območju jugovzhodne Slovenije med Bojanci in Vražjim kamnom od 8. do 12. in od 15. do 19. junija,

– na lokacijah obalno-kraške, primorsko-notranjske, jugovzhodne, posavske, podravske in pomurske regije bo od 15. do 19. junija združena vojaška vaja, na kateri se bo skupno urilo do 1.500 pripadnic in pripadnikov iz 1., 72. in Logistične brigade, 15. polka vojaškega letalstva ter 430. mornariškega diviziona.

 Enote za civilno-vojaško sodelovanje bodo lokalne skupnosti redno obveščale o načrtovanem poteku vaj.

 V času vaj bo na omenjenih lokacijah povečan promet vojaških vozil, ki pa ne bo vplival na pretočnost prometa.

Znak vaj Preskok 2020 | Avtor: Slovenska vojska