Skoči do osrednje vsebine

Tudi Slovenijo in Španijo družijo skupne vezi

Minister za kulturo dr. Vasko Simoniti je danes sprejel novega španskega veleposlanika v Sloveniji Juana Aristegui. Obe državi na področju znanosti in kulture povezuje veliko skupnega, čeprav gre na videz za tradicionalno in kulturno različni državi.

Pogovor je tekel o največjem knjižnem sejmu v Frankfurtu, na katerem bosta v prihodnjih letih imeli osrednjo mesto Španija in Slovenija. Pogovor je nanesel tudi na izbor evropske prestolnice kulture, kjer bo Slovenija ponovno na vrsti leta 2025.

V pogovoru sta se dotaknila predsedovanja Slovenije Svetu EU, ki bo v drugi polovici leta 2021. To predsedovanje bo priložnost tudi za slovensko kulturo, da se bo predstavila širši evropski javnosti. Kot je izrazil prepričanje španski veleposlanik Aristegui, pa za aktualno vlado to ne bo težko, saj je Svetu EU že uspešno predsedovala.

Soglašala sta, da je EU zelo dober projekt, ki terja sodelovanje med različnimi evropskimi narodi. Nujnost evropskega povezovanja se je navsezadnje izkazala pri premagovanju epidemije covid-19. Veleposlanik je posebej pohvalil Slovenijo, ki je bila po njegovih besedah pri premagovanju epidemije covid-19 in sprejemanju ukrepov ena izmed najboljših v Evropi. S posledicami epidemije pa se soočajo tudi v Španiji, saj je epidemija zelo prizadela tudi kulturni sektor in tudi turizem, prizanesla pa ni niti tiskanim medijem.