Skoči do osrednje vsebine

Minister Tonin sprejel veleposlanika Republike Poljske dr. Krzysztofa Jana Olendzkega

Minister za obrambo mag. Matej Tonin je danes, v petek, 29. maja, na vljudnostnem srečanju sprejel novega veleposlanika Republike Poljske v Republiki Sloveniji dr. Krzysztofa Jana Olendzkega.

Minister mag. Matej Tonin in poljski veleposlanik dr. Krzysztof Jan Olendzki sta se pogovarjala o odličnem dvostranskem sodelovanju med državama na obrambnem področju. Sodelovanje poteka predvsem na področjih medsebojnega sodelovanja enot, vojaškega gorništva in bojevanja v gorah, vojaške zgodovine, jedrske, radiološke, kemične in biološke obrambe (JRKBO), vojaških vaj in vojaškega športa. Med področji, na katerih bi lahko v prihodnje okrepili sodelovanje, sta minister in veleposlanik izpostavila področji logistike ter vojaške zgodovine. Od septembra 2019 deluje v Varšavi tudi slovenski rezidenčni obrambni ataše.

Minister Tonin in poljski veleposlanik Olendzki sta govorila še o prioritetah na obrambnem področju, pri čemer sta izpostavila spletno varnost, obrambne proračune ter pandemijo COVID -19 in njene posledice za obrambno – vojaško področje.

Od 22. do 24. aprila je bila v Sloveniji pod pokroviteljstvom Veleposlaništva Republike Poljske na strokovnem obisku delegacija zdravnikov iz Vojaškega medicinskega inštituta (Wojskowy Instytut Medyczny - WIM) iz Varšave. Namen obiska je bila izmenjava strokovnih stališč ter izkušenj pri obvladovanju pandemije, povzročene s koronavirusom SARS-CoV-2. Obisk delegacije poljskih vojaških zdravnikov je bila odlična priložnost za strokovno povezovanje slovenskega in poljskega vojaškega zdravstva. Poljski veleposlanik Olendzki je poudaril, da je bil obisk zdravnikov izredno koristen, še posebej pa je pohvalil odlično pripravo in organizacijo obiska.

Minister Tonin sprejel veleposlanika Republike Poljske dr. Krzysztofa Jana Olendzkega | Avtor: Vekoslav Rajh, MORS

1 / 2