Skoči do osrednje vsebine

Na današnjem zasedanju Sveta EU za zunanje zadeve o pomenu strateških odnosov med EU in Kitajsko

  • Ministrstvo za zunanje zadeve

Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar je danes sodeloval na videokonferenci ministrov za zunanje zadeve držav članic EU, ki jo je vodil visoki predstavnik Unije za zunanje zadeve in varnostno politiko Josep Borrell. Tokratno, peto videokonferenčno srečanje zunanjih ministrov, je bilo namenjeno razpravi o odnosih med EU in Kitajsko, posledicah pandemije v regiji Azije in Pacifika ter nadaljnjih odnosih EU s to regijo.

Uvodoma je visoki predstavnik Borrell izpostavil aktualno dogajanje v Afganistanu in priprave na donatorsko konferenco za Afganistan, ki bo novembra v Ženevi.

Glede Kitajske je bila razprava osredotočena na priprave na videokonferenčni vrh EU-Kitajska predvidoma v drugi polovici junija in srečanje voditeljev EU27-Kitajska septembra v Leipzigu.

Ministri so spregovorili tudi o širših družbeno-gospodarskih posledicah pandemije Covid-19 v azijsko-pacifiški regiji in vplivu na pristop EU do regije. Izpostavili so pomen regije za okrevanje evropskega gospodarstva, hkrati pa opozorili na geopolitične posledice pandemije.

V odziv na sprejem posebnega zakona o nacionalni varnosti v Hong Kongu na zasedanju kitajskega ljudskega kongresa 28. maja 2020 je bila objavljena izjava visokega predstavnika v imenu vseh držav članic EU.

Dodatne informacije:

Izjava visokega predstavnika v imenu EU - Hong Kong 

Sprejeti sklepi - Afganistan

Spletna stran Sveta EU za zunanje zadeve