Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Logar v pogovoru z norveško zunanjo ministrico Ine Marie Eriksen Søreide poudaril odlične dvostranske odnose

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar je v današnjem pogovoru preko avdio-video povezave z ministrico za zunanje zadeve Norveške Ine Marie Eriksen Søreide poudaril dobre dvostranske odnose med državama ter izpostavil interes Slovenije za nadaljnjo poglobitev gospodarskega sodelovanja z Norveško. Ministra sta pozdravila odlične odnose med državama, ki delita številna skupna stališča glede evropskih tem in v multilateralnih vsebin.
Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar in ministrica za zunanje zadeve Norveške Ine Marie Eriksen Søreide

Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar in ministrica za zunanje zadeve Norveške Ine Marie Eriksen Søreide

Odlične odnose potrjujejo obiski na najvišji ravni – državniški obisk predsednika Republike Slovenije na Norveškem novembra 2019  in delovni obisk norveške zunanje ministrice v Ljubljani aprila 2019.

Ministra sta pregledala gospodarsko sodelovanje in izrazila interes za krepitev le-tega. V nadaljevanju sta se posvetila ukrepom za izhod iz krize po pandemiji Covid 19. Slovenski zunanji minister je sogovornici predstavil ukrepe za pripravo na predsedovanje Slovenije Svetu EU.  Državi dobro sodelujeta v okviru Norveškega in EGP finančnega mehanizma. Norveška ni članica Evropske unije, vendar je njena pomembna in zanesljiva partnerica. Obe državi si prizadevata za varno, enotno in močno EU, ki zagotavlja notranjo, gospodarsko in socialno varnost.

Tudi pri varnostnih vprašanjih državi zastopata podobne poglede in podpirata enotnost zveze NATO. Poudarila sta pomen evro-atlantske solidarnosti v času pandemije COVID 19.