Skoči do osrednje vsebine

Nakup dud za otroke – varnostno obvestilo

Zdravstveni inšpektorat RS opozarja potrošnike, naj bodo pozorni pri nakupu dud za otroke.
Za dude s kristalčki, ki so se oglaševale pri spletnih ponudnikih Prodajko, Bolha in na Facebooku, je obstajal sum, da ta izdelek ni skladen z zakonodajo za dude. Izdelovalec dude je bil pozvan k predložitvi dokazil o varnosti izdelka. Ker teh dokazil ni mogel predložiti, je oglase odstranil. Potrošnike, ki so te izdelke kupili opozarjamo, da ni dokazil o njihovi varnosti.

Dude, ki se prodajajo v Sloveniji in EU, morajo biti skladne s standardom, ki določa visoke varnostne zahteve in predvideva tudi testiranja, tako kemijska, kot mehanska. Dude se morajo prodajati v čisti in zaprti embalaži. Pakiranje, namenjeno uporabniku, mora vsebovati identifikacijske podatke in številko standarda EN 1400, kateremu mora izdelek ustrezati.

Potrošniku morajo biti na embalaži ali na priloženem lističu podane naslednje informacije:

  • informacija o varni uporabi izdelka;
  • vsaj ena metoda čiščenja izdelka;
  • najbolj običajne neprimerne vrste čiščenja, skladiščenja in uporabe, ki lahko poškodujejo dudo.

Da se prepreči tveganje za otroke, so v standardu med drugim določene konstrukcijske lastnosti izdelka, ki morajo omogočati, da ne odpade ali se odlomi majhen delec, ki lahko povzroči zadušitev otroka. Prav tako mora biti omogočeno učinkovito čiščenje izdelka. Posebej opozarjamo, da je potrebno pred vsako uporabo dudo pregledati in jo zavreči že ob prvih znakih poškodbe.