Skoči do osrednje vsebine

31. maj – svetovni dan brez tobaka

Vsako leto 31. maja obeležujemo svetovni dan brez tobaka, ki letos poteka pod geslom "Zaščitimo mlade pred manipulacijo tobačne industrije. Preprečimo rabo tobaka in nikotina med mladimi".

Cigaretna ogorka in številka svetovalnega telefona za opuščanje kajenja 080 27 77

Otroci, mladostniki in mladi odrasli so tisti, ki začnejo z uporabo tobačnih in nikotinskih izdelkov. V Sloveniji po 25. letu praktično ne beležimo več začetkov kajenja, večina pa prvič kadi pred polnoletnostjo. Prav zato so otroci, mladostniki in mladi odrasli posebej pomembni za industrijo, saj brez pridobljenih novih generacij potrošnikov svojih izdelkov ta ne more biti uspešna. Industrija v času strogih zakonodajnih omejitev številnih marketinških aktivnosti izvaja različne pristope, da pridobi nove generacije potrošnikov. Letošnji svetovni dan brez tobaka namenjamo ozaveščanju o delovanju industrije, razbijanju mitov in razkrivanju taktik, ki jih tobačna industrija usmerja na mlade s ciljem, da postanejo uporabniki tobačnih in nikotinskih izdelkov ter predstavitvi učinkovitih programov za preprečevanje uporabe tobačnih in nikotinskih izdelkov med mladimi. Za vse, ki pa so že uporabniki tobačnih ali nikotinskih izdelkov pa želimo poudariti pomembnost opustitve kajenja, še posebej v času COVID-19. Kadilci so verjetno bolj dovzetni za okužbo z novim koronavirusom in imajo zvišano tveganje za težji potek COVID-19, česar pa ne moremo izključiti tudi pri uporabi drugih tobačnih in povezanih izdelkov.

Državna sekretarka dr. Tina Bregant je ob svetovnem dnevu brez tobaka povedala:

"V Sloveniji si država skupaj s stroko in civilno družbo že več desetletij prizadeva za uvajanje učinkovitih ukrepov za preprečevanje kajenja. Še posebej bi rada izpostavila uveljavitev dokazano učinkovitih ukrepov, kot so: popolna prepoved doniranja, sponzoriranja, oglaševanja ter promocije in razstavljanja tobačnih in povezanih izdelkov na prodajnih mestih; velika slikovno-besedilna zdravstvena opozorila na embalaži in enotna embalaža; prepoved značilnih arom v cigaretah in tobaku za zvijanje; enaka obravnava vseh tobačnih in povezanih izdelkov – kot so npr. elektronske cigarete in zeliščni izdelki za kajenje. Prepoved kajenja in uporaba elektronskih cigaret po novem velja v vseh zaprtih javnih in delovnih prostorih in tudi v avtomobilih v prisotnosti otrok oziroma vseh mlajših od 18 let. Nov zakon uvaja tudi strožje kaznovanje kršiteljev in sistem sledljivosti tobačnih izdelkov skupaj z varnostnimi elementi za preprečevanje nezakonite trgovine s temi izdelki.

Prvega januarja letos smo se z uvedbo enotne embalaže za cigarete in tobak za zvijanje, pridružili najnaprednejšim državam v svetu, kot so Avstralija, Francija, Velika Britanija, Irska in Norveška. Z uvedbo enotne embalaže predvsem mladim sporočamo, da gre za izdelke, ki niso nekaj vsakdanjega in sprejemljivega in jih tako ščitimo pred zavajajočim vplivom trženja in oglaševanja na embalaži.

Prav pred kratkim, 20. maja, je bil uveljavljen še zadnji ukrep iz novega zakona in sicer prepoved značilne arome mentola v cigaretah in tobaku za zvijanje. Industrija uporablja tudi arome za novačenju novih, večinoma mladih kadilcev.

Ob precej rigoroznih ukrepih omejevanja kajenja pa nismo pozabili na pomoč kadilcem pri prenehanju kajenja. Okrepili in razširili smo delovanje brezplačne telefonske številke, ki je objavljena na embalaži tobačnih izdelkov in zdaj deluje vsak dan, tudi ob nedeljah in praznikih. Vsako leto skupaj s policijo in nevladnimi organizacijami izvedemo tudi kampanjo za ozaveščanje o škodljivosti kajenja v avtomobilih v prisotnosti otrok.

Ob sprejetju nove zakonodaje smo zagotovili tudi občutno več sredstev za sofinanciranje aktivnosti in programov nevladnih organizacij na tem in drugih področjih javnega zdravja. Nekateri programi nevladnih organizacij, ki se povezujejo med seboj in s strokovnimi institucijami, so bili za izjemne dosežke že nagrajeni s strani Evropske Komisije in Svetovne zdravstvene organizacije."