Skoči do osrednje vsebine

Ministrica se je srečala z Informacijsko pooblaščenko

Ministrica za pravosodje mag. Lilijana Kozlovič se je danes, 27. maja 2020, srečala z Informacijsko pooblaščenko Mojco Prelesnik. Srečanje je bilo namenjeno razpravi o razvoju področja varstva osebnih podatkov, tako glede prava Evropske unije kot glede zastojev pri pripravi nacionalne zakonodaje s tega področja.

ministrica za pravosodje in informacijska pooblaščenka pred zastavami
1 / 2

Sogovorniki so skupaj izrazili zavedanje, da je področje varstva osebnih podatkov pomembno, še posebej v današnjem času - v dobi informacijske tehnologije in ekonomskih teženj trgovcev. Zato so se dogovorili za skupno sodelovanje tudi v prihodnje, ki bo to zavedanje še dodatno okrepilo.

Ministrstvo za pravosodje je pristojno za pripravo zakonodajnega okvira na tem področju, pri čemer trenutno zamujamo z implementacijo Splošne uredbe o varstvu podatkov (GDPR) in povezane Direktive (EU) 2016/680. Kot je povedala ministrica, si v Ministrstvu za pravosodje prizadevamo, da bi slovensko zakonodajo glede varstva osebnih podatkov, še posebej glede predkazenskih in kazenskih postopkov, pripravili v najkrajšem možnem času. Glede teh kaznovalnih postopkov na ministrstvu pripravljamo Zakon o varstvu osebnih podatkov na področju obravnavanja kaznivih dejanj, kjer se delo na predlogu zakona že bliža koncu. Potem bo čimprej pripravljen tudi nov Zakon o varstvu osebnih podatkov (ZVOP-2), ki bo vseboval implementacijo Splošne uredbe o varstvu podatkov.