Skoči do osrednje vsebine

Minister Tonin in ministrica za obrambo ZRN Annegret Kramp-Karrenbauer o možnostih krepitve dvostranskega sodelovanja na obrambnem področju

Minister za obrambo Republike Slovenije mag. Matej Tonin in ministrica za obrambo Zvezne republike Nemčije Annegret Kramp-Karrenbauer sta v današnjem pogovoru prek videokonference izrazila zadovoljstvo nad obstoječim dvostranskim sodelovanjem med državama na obrambnem področju ter raziskala možnosti za okrepitev sodelovanja v prihodnje kot dopolnitev že obstoječega odličnega sodelovanja med državama na političnem in gospodarskem področju.

Potrdila sta uspešnost skupnih nastopov na mednarodnih operacijah in misijah ter na skupnih vajah in usposabljanjih, primarno v okviru Koncepta vodilnih držav pod nemškim vodstvom. V tem kontekstu je nemška ministrica Annegret Kramp-Karrenbauer izpostavila etos pripadnikov Slovenske vojske ter poudarila dobre izkušnje v dosedanjem sodelovanju. Minister in ministrica sta se dogovorila o nadaljevanju sodelovanja na področju mednarodnih misij in operacij ter iskanju priložnosti za krepitev le-tega. Na področju mednarodnih operacij in misij je minister mag. Matej Tonin izpostavil tudi zgledno sodelovanje med državama v različnih angažmajih.

Minister in ministrica sta se strinjala z namero in potrebo po krepitvi nadaljnje koordinacije znotraj zveze Nato pri odzivanju zaveznic na pandemijo COVID-19. Izmenjala sta tudi izkušnje na področju nudenja vojaške podpore civilnim strukturam v času pandemije. Minister mag. Matej Tonin je izrazil zadovoljstvo z dosedanjimi ukrepi Vlade Republike Slovenije na področju boja zoper COVID-19 in ocenil, da so rezultati dobri in vidni.

Sogovornika sta se dotaknila tudi aktualnih EU tematik, vključno s predsedovanjem Svetu EU, pri čemer državi skupaj s Portugalsko tvorita trio predsedovanja. Minister in ministrica sta se strinjala, da je potrebno v prioritete predsedovanja primerno vključiti tudi tematike, vezane na vpliv pandemije COVID-19 na obrambno-varnostno agendo EU. Nemška stran je pri tem pripravljena Republiki Sloveniji nuditi vso potrebno podporo, saj je zagovornica pristopa, da se na predsedovanja Svetu Evropske unije gleda skozi prizmo tria in ne zgolj kot 6-mesečno predsedovanje posamezne države. Minister mag. Matej Tonin je predlog podprl in poudaril, da je ambiciozne prioritete, ki smo si jih zastavili za čas predsedovanja Svetu Evropske unije, mogoče uspešneje uresničiti v 18-mesečnem obdobju.

Ministrica Annegret Kramp-Karrenbauer je izrazila veliko zanimanja za aktivnosti Republike Slovenije na Zahodnem Balkanu, vključno z našo vlogo pri zbliževanju EU in regije ter ponudila pomoč Zvezne republike Nemčije pri naših aktivnostih. Minister mag. Matej Tonin je izpostavil, da je prisotnost EU in Zavezništva dobrodošla in potrebna za ohranjanje miru, stabilnosti in varnosti v regiji. Ocenil je, da bi morala Evropska unija kot osrednje gonilo razvoja regije v prihodnje Zahodnemu Balkanu nameniti več pozornosti ter primerno nagraditi dosežen napredek. V tej luči je minister tudi napovedal, da bo Zahodni Balkan ena od prioritet slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije.

Video posnetek izjave ministra mag. Mateja Tonina (youtubeMORS): Brane Petrovič

Minister mag. Matej Tonin med video konferenco | Avtor: Vekoslav Rajh, MORS

1 / 2