Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Logar na srečanju zunanjih ministrov članic Jadransko-jonske pobude in Strategije EU za Jadransko-jonsko makroregijo o pomenu zelene povezljivosti v Jadransko-jonskem prostoru

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Minister dr. Anže Logar se je danes na povabilo srbskega zunanjega ministra Ivice Dačića in ministrice za evropske zadeve Jadranke Joksimović, udeležil avdio-video konference Jadransko-jonske pobude (JJP) in Strategije EU za Jadransko-jonsko makroregijo (EUSAIR). Na srečanju so ministri izmenjali mnenja in pobude o vlogi JJP in EUSAIR ter načinih uspešnega regionalnega sodelovanja pri blaženju posledic pandemije COVID-19. Minister dr. Logar je na srečanju predstavil tudi program slovenskega predsedovanja JJP in EUSAIR, ki ga Slovenija formalno prevzema 1. junija 2020.

Minister dr. Logar se je uvodoma zahvalil Srbiji za uspešno predsedovanje pobudi in strategiji kljub posebnim razmeram zaradi pandemije Covid 19. Zahvalil se je vsem ministrom za vlogo, ki so jo njihova ministrstva prevzela z repatriacijami naših državljanov ter izrazil zadovoljstvo nad tesnim sodelovanjem med zdravstvenimi ustanovami in policijami, ki je zagotovilo hiter pretok nujnega blaga med državami EU in Zahodnega Balkana.

V svojem nagovoru je minister dr. Logar predstavil prioritete slovenskega predsedovanja Jadransko-jonski pobudi in Strategiji EU za Jadransko-jonsko makroregijo. Predsedovanje se bo osredotočilo na "zeleno povezljivost", saj Slovenija skupaj z BiH vodi steber kakovosti okolja EUSAIR. "Med slovenskim predsedovanjem si bomo prizadevali, da bo okrevanje od Covid 19 tudi 'zeleno okrevanje' , je povedal minister dr. Logar. Zato je ključno, da države vztrajajo v svoji zavezi, da bodo pri dodeljevanju sredstev v okviru nove finančne perspektive upoštevale tudi skupne makroregionalne prioritete strateškega pomena za jadransko jonsko regijo.

Druga pomembna tema v programu predsedovanja bo Zahodni Balkan, v okviru katerega si bo Slovenija prizadevala za implementacijo Zelene agende za Zahodni Balkan. Posebna pozornost bo še naprej namenjena nadaljevanju širitvenega procesa EU, pri čemer je minister dr. Logar izrazil zadovoljstvo, da bosta Albanija in Severna Makedonija začeli pogajalski proces za vstop v EU.

Države članice JJP/EUSAIR so se dogovorile, da bo do 18. junija usklajena Beograjska deklaracija s sporočili, ki bodo priča posebnim izzivom povezanimi s pandemijo Covid-19.

V zaključku je minister dr. Logar predstavil tudi ukrepe za uspešno soočanje z epidemijo zaradi Covid 19 v Sloveniji. Predsedovanje Jadransko-jonski pobudi in Strategiji EU za Jadransko-jonsko makroregijo je za Slovenijo - tudi zaradi številnih tem in prioritet, ki se prekrivajo - uvod v predsedovanje Svetu EU v drugi polovici prihodnjega leta, je zaključil minister dr. Logar.

To bo tretje predsedovanje Slovenije (2003-2004 in 2012-2013) JJP in prvo EUSAIR, v okviru katerega bo v skladu s programom Slovenija nadaljevala delo predhodno predsedujočih držav s poudarkom na gospodarskem sodelovanju in soočanju regije s posledicami Covid-19 na okolju prijazen in trajnosten način.