Skoči do osrednje vsebine

Slovenijo in Poljsko povezuje veliko skupnih vezi

Minister za kulturo dr. Vasko Simoniti je danes sprejel novega poljskega veleposlanika v Sloveniji dr. Krzysztofa Jana Olendzkega.
Stojita pred slovensko in zastavo Evropske unije

Minister za kulturo dr. Vasko Simoniti in poljski veleposlanik v Sloveniji dr. Krzysztof Jan Olendzki

Obe državi na področju znanosti in kulture povezuje veliko skupnih vezi, v pogovoru sta sogovornika omenila tudi  Vojeslava Molèta, slovenskega umetnostnega zgodovinarja, ki je bil redni profesor za srednjeveško umetnost na Jagelonski univerzi v Krakovu. Molè, ki je bil redni član poljske akademije znanosti in tudi dopisni član SAZU, je s svojim delom zlasti na področju starokrščanske, bizantinske in slovanske umetnosti povezoval Poljake in Slovence.

Podobnih primerov je v daljni in bližnji preteklosti še več, za prihodnje sodelovanje pa sta sogovornika nanizala kar nekaj možnosti in priložnosti sodelovanja. Dr. Vasko Simoniti vidi priložnosti za poglobljeno sodelovanje  med državama tudi v času, ko bo Slovenija predsedovala svetu Evropske unije. In dodal, da je mednarodni literarni festival Vilenica že doslej odpiral vrata sodelovanja in spoznavanja poljske literature in gotovo bo tako tudi v prihodnje.

Poljski veleposlanik Olendzki je na koncu srečanja s slovenskim ministrom za kulturo tudi dodal, da bi bili Poljaki veseli, če bi kakšna slovenska operna hiša uvrstila na svoj program znamenito poljsko opero Halka (skladatelj Stanisław Moniuszko, libreto Włodzimierz Wolski), ki je klasični repertoar na poljskih opernih odrih.