Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar Kajzer na donatorski konferenci za venezuelske begunce najavil humanitarni prispevek Slovenije

Državni sekretar Tone Kajzer je danes na virtualni donatorski konferenci za solidarnost z venezuelskimi migranti in begunci v regiji ob soočanju s Covid-19 napovedal humanitarni prispevek Republike Slovenije v višini 10.000 evrov. Prispevek bo prek Mednarodnega odbora Rdečega križa (ICRC) namenjen venezuelskim beguncem v brazilskih mestih Boa Vista in Manaus.

Na visokem donatorskem dogodku, ki sta ga organizirala Vlada Kraljevine Španije in Evropska unija v sodelovanju z Uradom visokega komisarja Združenih narodov za begunce (UNHCR) in Mednarodno organizacijo za migracije (IOM), je sodelovalo več kot 40 delegacij: predstavniki držav Latinske Amerike in Karibov, države donatorice, mednarodne finančne institucije, predstavniki civilne družbe in zasebnega sektorja. Prisotne so, ob predstavnikih organizatorjev, zunanji ministrici kraljevine Španije Gonzalez, Visokem predstavniku in podpredsedniku EK Borrellu, visokem  komisarju Združenih narodov za begunce Grandiju in  generalnem direktorju IOM Vitorinu, nagovorili tudi generalni sekretar OZN Guterres, ter predsedniki Kolumbije, Ekvadorja, Peruja in predsednik vlade Kraljevine Španije.

Državni sekretar Kajzer je izrazil zaskrbljenost Slovenije ob hudi humanitarni krizi v Venezueli, ki se je s  Covid-19 še poglobila. V zadnjih petih letih je Venezuelo zaradi politične, gospodarske, družbene in humanitarne krize zapustilo okrog 5,1 milijona ljudi, od tega jih je 4,3 milijona razseljenih v latinskoameriški  in karibski regiji. Gre za drugo največjo razselitveno krizo na svetu, in sicer takoj za Sirijo. Večina venezuelskih beguncev in migrantov v regiji nima urejenega statusa. Zaradi pandemije Covid-19 je ta populacija postala še bolj ranljiva, v državah sprejemnicah pa se je povečala potreba po finančnih in materialnih sredstvih za soočanje z venezuelsko begunsko problematiko.

Slovenija je s humanitarnim prispevkom preko ICRC nadgradila dosedanja prizadevanja iz leta 2019, ko je za pomoč prebivalcem Venezuele namenila prispevek v višini 50.000 EUR, ki je bil preko Direktorata Evropske komisije za humanitarno pomoč in krizno upravljanje namenjen za zdravstveni sektor.

Slovenija posebno pozornost in pomoč namenja tudi venezuelskih državljanom slovenskega rodu. V preteklih dveh letih jim je Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu namenil humanitarno pomoč in sodeloval pri organizaciji donacije večje količine zdravil za osebe slovenskega rodu v Venezueli.