Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Logar s hrvaškim zunanjim ministrom o čezmejnem sodelovanju in skupnih ukrepih za odpravljanje posledic epidemije COVID-19

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar se je danes na mejnem prehodu Dragonja – Kaštel srečal s hrvaškim ministrom za zunanje in evropske zadeve dr. Gordanom Grlićem Radmanom.

Šlo je za spoznavno srečanje zunanjih ministrov sosednjih držav. Ministra sta sicer v času od začetka epidemije COVID-19 opravila več telefonskih in videokonferenčnih pogovorov.

Ministra dr. Logar in dr. Grlić Radman sta ocenila, da je v času od začetka epidemije COVID-19 med državama potekla dobra komunikacija na vseh ravneh. Državi sta sodelovali pri urejanju tranzitnega tovornega prometa, vzajemno sta si pomagali pri repatriaciji slovenskih in hrvaških državljanov. Skupaj sta iskali rešitve pri določanju izjem od omejevalnih ukrepov, kot so na primer dvolastniki, čezmejni delavci in druge osebe z nujnim razlogom prehoda meje.

Glavna tema pogovora zunanjih ministrov je bilo sproščanje ukrepov med državami EU, upoštevajoč epidemiološke razmere v posameznih, z namenom postopnega vzpostavljanja prostega pretoka oseb. Slovenija je Hrvaško kot prvo uvrstila na seznam držav, katerih prebivalci so ob vstopu v Republiko Slovenijo izvzeti iz ukrepa karantene. Ministra sta govorila tudi o aktivnostih na ravni EU za soočanje z gospodarskimi, javnofinančnimi in drugimi posledicami epidemije.

Sogovornika sta ocenila tudi čezmejno sodelovanje med državama. Eno izmed vprašanj je obnova obmejne infrastrukture, kamor sodi tudi most na mejnem prehodu Dragonja – Kaštel. Vladi Slovenije in Hrvaške sta že uskladili sporazum o izgradnji nadomestnega mostu, podpis je predviden v kratkem.