Skoči do osrednje vsebine

Video konferenca s predstavniki Slovenskega deželnega gospodarskega združenja iz Trsta in Slovenske gospodarske zveze iz Celovca

Na Uradu se je včeraj odvil sestanek v obliki video konference s predstavniki Slovenskega deželnega gospodarskega združenja iz Trsta in Slovenske gospodarske zveze iz Celovca na temo mejne problematike ter njenih vplivov na manjšinsko in širše obmejno gospodarstvo. Poleg državnega sekretarja na Uradu dr. Dejana Valentinčiča sta bila na sestanku prisotna še državni sekretar na Ministrstvu za notranje zadeve Franc Kangler in vodja Sektorja za sosednje države na Ministrstvu za zunanje zadeve Matej Andoljšek.

Urad je sestanek organiziral na zaprosilo obeh zamejskih gospodarskih zvez, ki sta želeli relevantne resorje v Sloveniji seznaniti s tem, kako trenutni obmejni režimi vplivajo na njihovo življenje in s katerimi izzivi se srečuje obmejno gospodarstvo. Sogovorniki iz Slovenije so natančno prisluhnili informacijam in mnenjem, ki so jih podali sogovorniki iz vrst slovenskih skupnosti v Italiji in Avstriji. Delili so njihove ocene ter jim zagotovili, da ima Republika Slovenija pri sprejemanju vseh ukrepov in pri vseh bilateralnih pogovorih s sosednjima državama, stalno pred očmi interese slovenskih manjšin v sosednjih državah. Izrazili so zadovoljstvo, da je Slovenija s krizo do sedaj tako dobro upravljala, glede prepustnosti mej pa postala tudi zgled v širši regiji. Ne glede na to, pa državo zagotovo čakajo še številni izzivi, ki se bodo pojavili v naslednjih tednih in mesecih. Redna izmenjava informacij in stališč, še posebej vsakodnevnih zgodb, ki jih ljudje ob meji živijo je nujna, da se sprejema stvarne odločitve, ki upoštevajo vse okoliščine in specifike lokalnega okolja.

Predstavniki Slovenske gospodarske zveze in Slovenskega deželnega gospodarskega združenja so izrazili zadovoljstvo, da so jim prisluhnili sogovorniki na tem nivoju ter jim podali zagotovilo, da so interesi slovenskih manjšin vedno pomemben dejavnik pri sprejemanju vseh relevantnih odločitev Republike Slovenije glede spopada s trenutno krizo in urejanju obmejnih režimov.

Državni sekretar Urada dr. Dejan Valentinčič, državni sekretar na Ministrstvu za notranje zadeve Franc Kangler in vodja Sektorja za sosednje države na Ministrstvu za zunanje zadeve Matej Andoljšek. | Avtor: USZS