Skoči do osrednje vsebine

Tretjič smo praznovali svetovni dan čebel

Včeraj smo po vsem svetu tretjič praznovali Svetovni dan čebel. Osrednji dogodek je bila Mednarodna konferenca, ki jo je organizirala Organizacija ZN za hrano in kmetijstvo FAO, skupaj z Mednarodno čebelarsko zvezo Apimondio in Kitajsko akademijo za kmetijske vede ob podpori Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Na sedežu Čebelarske zveze Slovenije je popoldne potekala slavnostna seja ob praznovanju svetovnega dne čebel. Organizator dogodka je bil Čebelarska zveza Slovenije.

20 maj svetovni dan čebel | Avtor: MKGP

1 / 2

Ministrica dr. Pivec: »Svetovni dan čebel predstavlja projekt velikega potenciala za trajnostni razvoj in promocijo Slovenije na mednarodni ravni«

Glavni namen svetovnega dne čebel je ozaveščanje svetovne javnosti o pomenu čebel in ostalih opraševalcev za človeštvo, v luči prehranske varnosti in globalne odprave lakote ter skrbi za okolje in biotsko raznovrstnost. Razglasitev svetovnega dne čebel je uspeh Slovenije kot celote, več vladnih in nevladnih institucij ter diplomacije. S praznovanjem svetovnega dne čebel je najširša javnost seznanjena z dejstvom, da so čebele za naše preživetje na tem planetu izredno pomembne. V mnogih državah in regijah so zaradi različnih vzrokov, najbolj zaradi podnebnih sprememb, zelo ogrožene. Čebele potrebujejo čist zrak, vodo in čisto okolje v širšem smislu, zato moramo ohraniti okolje. Zavedati se moramo, da je vloga posameznika za ohranitev čebel in ostalih opraševalcev ključna.

Osrednja obeležitev letošnjega SDČ je potekala v okviru virtualne Mednarodne konference, ki jo je organiziral FAO in je imela naslov »Bee Engaged« (Angažiraj se za čebele). Ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Aleksandra Pivec, ki je s strani Slovenije sodelovala na konferenci, je v svojem nagovoru povedala, da tema letošnje konference »Angažiraj se za čebele« nosi pomembno sporočilo in vsakega od nas spodbuja, da preidemo od besed k dejanjem. »Vsak od nas lahko veliko prispeva že z manjšo spremembo vsakdanjih navad«.

Posnetek dogodka.

Popoldne je bila na sedežu Čebelarske zveze Slovenije slavnostna seja ob 3. praznovanju. Seje so se poleg ministrice dr. Pivec udeležili še mag. Dejan Židan, vodja projekta svetovni dan čebel do razglasitve in Roman Mavec, vodja poskusnega sadovnjaka Brdo pri Lukovici. Osrednji govorec je bil predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč. Ministrica dr. Pivec je v svojem nagovoru izpostavila: »Svetovni dan čebel naj bo tudi dan ozaveščanja o pogojih za delo čebelarjev in reševanju problematike preživetja čebel.«

Posnetek dogodka.

Svetovni dan čebel so sicer praznovali po vsem svetu. Zelo aktivna so bila veleposlaništva Republike Slovenije, ki so v okviru zmožnosti obeležile praznik čebel. V Sloveniji so svetovni dan čebel obeležili povsod, kjer se zavedajo pomena čebel za naravo in človeka. Minister za okolje in prostor Andrej Vizjak je s predsednikom ČZS in ljubljanskim županom pri Tivolskem rastlinjaku ogledal čebelnik (dom za čebele samotarke). Praznovali so tudi v Slovenskem etnografskem muzeju, kjer so svetovni dan čebel obeležili z risarskim umetniškim performansom Čebelje skulpture. Virtualno prireditev so pripravili tudi v Cankarjevem domu, kjer  so predvajali dokumentarni prispevek o čebelarjenju na strešnih terasah Cankarjevega doma. V steklenem atriju Mestne hiše pa bo do 29. maja na ogled razstava z naslovom Čebelarstvo in izzivi v oblikovanju, ki je nastala v okviru projektov UrbanBee, BeeKul ter Čipka in prostor.