Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Logar gost na srečanju veleposlanikov držav članic EU akreditiranih v Sloveniji

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar se je na povabilo veleposlanika trenutno predsedujoče Svetu EU Hrvaške Borisa Grigića kot gost udeležil srečanja veleposlanikov držav članic EU akreditiranih v Republiki Sloveniji.

Minister dr. Logar je veleposlanikom predstavil ukrepe, ki jih je Slovenija sprejela v boju proti širjenju okužbe z virusom SARS-CoV-2, s poudarkom na ukrepih ob vstopu v Republiko Slovenijo ter trenutnimi epidemiološkimi kazalniki v državi. Zavzel se je za tesno usklajevanje držav članic pri rahljanju ukrepov ter v tem kontekstu pozdravil priporočila Evropske komisije o koordiniranem pristopu za vzpostavitev svobode gibanja in odpravo notranjih mejnih kontrol, ponoven postopni zagon prometnega servisa in turistične dejavnosti ter vzpostavitev zdravstvenih protokolov.

Slovenija podpira francosko-nemški predlog za oblikovanje sklada za okrevanje v višini 500 milijard EUR. Minister dr. Logar je tudi izpostavil pričakovanje Slovenije za čim prejšnji dogovor o novem večletnem finančnem okviru EU.

Minister dr. Logar je veleposlanike seznanil s potekom priprav na predsedovanje Slovenije Svetu EU v drugi polovici leta 2021. Še pred tem (od 1. junija do 31. maja 2021) bo Slovenija predsedovala dvema regionalnima iniciativama in sicer Strategiji EU za jadransko-jonsko regijo ter Jadransko-jonski pobudi.