Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Logar gost na srečanju veleposlanikov držav članic EU akreditiranih v Sloveniji

Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar se je na povabilo veleposlanika trenutno predsedujoče Svetu EU Hrvaške Borisa Grigića kot gost udeležil srečanja veleposlanikov držav članic EU akreditiranih v Republiki Sloveniji.

Minister dr. Logar je veleposlanikom predstavil ukrepe, ki jih je Slovenija sprejela v boju proti širjenju okužbe z virusom SARS-CoV-2, s poudarkom na ukrepih ob vstopu v Republiko Slovenijo ter trenutnimi epidemiološkimi kazalniki v državi. Zavzel se je za tesno usklajevanje držav članic pri rahljanju ukrepov ter v tem kontekstu pozdravil priporočila Evropske komisije o koordiniranem pristopu za vzpostavitev svobode gibanja in odpravo notranjih mejnih kontrol, ponoven postopni zagon prometnega servisa in turistične dejavnosti ter vzpostavitev zdravstvenih protokolov.

Slovenija podpira francosko-nemški predlog za oblikovanje sklada za okrevanje v višini 500 milijard EUR. Minister dr. Logar je tudi izpostavil pričakovanje Slovenije za čim prejšnji dogovor o novem večletnem finančnem okviru EU.

Minister dr. Logar je veleposlanike seznanil s potekom priprav na predsedovanje Slovenije Svetu EU v drugi polovici leta 2021. Še pred tem (od 1. junija do 31. maja 2021) bo Slovenija predsedovala dvema regionalnima iniciativama in sicer Strategiji EU za jadransko-jonsko regijo ter Jadransko-jonski pobudi. 

Iskalnik