Skoči do osrednje vsebine

Ob Svetovnem dnevu čebel opozarjamo na zaščito pred črvi

Medtem, ko čebele veljajo za marljive in pridne delavke, računalniški črvi prinašajo le skrbi in škodo. Varnost računalnika je odvisna od njegove zaščite in naše uporabe.

Računalniški črv je tip zlonamerne programske kode, poseben virus, ki se širi iz računalnika v računalnik, tako, da sam izvaja funkcije računalnika za prenos datotek ali podatkov. Marsikdaj je edina naloga črva, da se razmnoži na čim več računalnikov preko omrežja, medtem ko je glavna naloga virusa, da poškoduje oziroma spremeni gostiteljski sistem. Ko se črv naseli v sistem, lahko potuje sam. Velika nevarnost črvov je njihova sposobnost izjemno hitrega širjenja, so pa tudi veliko bolj vzdržljivi od računalniških virusov. Hekerji računalniške črve skrivajo v prilogah elektronske pošte. Ko nič hudega sluteči uporabnik odpre prilogo, je črv aktiviran in se, odvisno od namena hekerja, razpošlje kot priloga e-pošte na vse naslove v e-poštnem imeniku uporabnika. Podobno kot virus se črv lahko tudi brez vednosti uporabnika namesti na računalnik, od samega črva pa je odvisno, kaj bo na okuženem sistemu naredil. Lahko prisluškuje tipkovnici, sodeluje pri napadu na tuj računalnik ali pa briše, spreminja in napadalcu pošilja podatke iz računalnika.

Eden najbolj znanih računalniških črvov v zgodovini je bil Stuxnet, o katerem se je razširila novica leta 2010. Šlo je za odkritje izredno naprednega zlonamernega programa, ki ni le okužil iranskih računalnikov, temveč fizično uničil petino iranskih kapacitet za bogatenje urana. Stuxnet velja tudi za prvo pravo kibernetsko orožje.

Ustrezna zaščita pred napadi virusov je tako zelo pomembna. Osnova za varno uporabo računalnika sta požarni zid in antivirusni program, ki ga je treba redno posodabljati. Zaščitimo se lahko tudi z le varno uporabo interneta in družbenih omrežij. Sumljivih elektronskih sporočil ne odpiramo, osebnih podatkov ne objavljamo in nenazadnje, ne pozabimo na ustvarjanje varnostnih kopij.