Skoči do osrednje vsebine

Ob Svetovnem dnevu čebel o pomenu opraševalcev za celoten ekosistem

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Ob Svetovnem dnevu čebel smo članice t.i. Zelene skupine (Kapverdski otoki, Kostarika, Islandija, Singapur, Slovenija in Združeni arabski emirati) – t.j. neformalne skupine majhnih držav, ki si od leta 2009 na pobudo Slovenije prizadeva za promocijo vprašanj okolja in trajnostnega razvoja v zunanji politiki - v skupni izjavi poudarile svojo zavezanost zaščiti čebel in njihovega naravnega okolja.

Izpostavili smo pomen opraševalcev za prehransko varnost, kmetijstvo, ohranitev biotske raznolikosti, njihove pozitivne učinke na celoten ekosistem, kot tudi lastne dobre prakse na področju čebelarstva in zaščite naravnega okolja. V primeru Slovenije so to med drugim dolgoletna tradicija čebelarstva, ustanovitev Čebelarske akademije ter promocijski projekti, kot je tradicionalni slovenski zajtrk.

Globalni izzivi, kot so izguba biotske raznovrstnosti, podnebne spremembe in širjenje pandemij nas silijo v razmislek o našem odnosu do narave. Kriza zaradi covid-19 je razgalila nujno potrebo po prehodu od netrajnostnih modelov pridelave hrane in porabe k trajnostnim in okolju prijaznim prehranskim sistemom.

Svetovni dan čebel so Združeni narodi razglasili leta 2017 na pobudo Slovenije.

Video To all the unsung heroes