Skoči do osrednje vsebine

Bolj zdrava od drugih je čokolada s propolisom

Čokolada je ena od tistih sladkarij, ki se jim ljudje najtežje upremo. Ponavadi ima vsakdo svojo, ki mu je najljubša. Nekaterim je všeč mlečna, spet drugim čim temnejša čokolada, nekaterim samo bela ali tista s celimi lešniki, figami, marcipanom ... Kako sploh bi človek lahko nehal jesti čokolado, če pa je toliko izbire?

In še posebej nas podpre, če je za nami težek dan, smo nemirni ali nas pestijo ljubezenske težave, strah ali kaj podobnega. Čokolada je zdravilo za vse.  

Čokolada in kakav z mlinčkom

Čokolada in kakavova semena. | Avtor: Natasha Breen_GettyImages/GulliverFilm&Foto

Propolis in čokolada

Propolisova čokolada pa je nekaj posebnega. Združuje pozitivne lastnosti dveh sestavin: kakava in propolisa.

Kakav ščiti živčni sistem, znižuje odpornost na inzulin, zmanjšuje tveganje za nastanek srčno-žilnih bolezni, možganske kapi, nekaterih rakavih obolenj ipd. Propolis pa s svojo sestavo pozitivno deluje na človeški (in živalski) organizem ter je naravni antibiotik. Aktivno deluje proti več kot 100 vrstam bakterij, gliv in virusov.

Med

Med | Avtor: pederk_GettyImages/GulliverFilm&Foto

Čokolada s propolisom je v apiterapiji izredno ugoden energijski ter hkrati razkuževalni pripravek in je namenjena notranji uporabi za preprečevanje obolenj ali kot prehrambeni dodatek pri zdravljenju čirov in prebavnih težav, aktivnih in kroničnih bolezni dihal, bolezni prebavnega trakta, vnetij sečevoda, bolezni prostate, pa tudi pri zmanjševanju tveganj za nastanek srčno-žilnih bolezni, možganske kapi in nekaterih rakavih obolenj. Pomaga pri zniževanju krvnega pritiska, upočasnjevanju procesa staranja ter izboljšanju razpoloženja.

Priprava čokolade s propolisom (za 1000 g propolisove čokolade):

  • 300 g masla (kakavovo, kokosovo, rastlinsko, živalsko – lahko tudi kombinacija dveh ali več),
  • 320 g kakava v prahu (lahko v kombinaciji s kakavovo maso, jedilno ali mlečno čokolado),
  • 230 g sladkorja v prahu (lahko ga zamenjamo ali kombiniramo s cvetličnim ali katerim koli drugim medom),
  • 120 g mleka v prahu (priporočamo uporabo mandljevega, riževega ali kokosovega mleka oz. moke),
  • 20 g propolisa (mehki propolis, medtem ko pri čokoladi za otroke priporočamo propolis v prahu)
  • 10 g lecitina,
  • 20 g cvetnega prahu za posip (fino zmlet cvetni prah).

Za pripravo propolisove čokolade potrebujemo še: grelno telo, laserski merilnik toplote, posodo, mešalo, silikonske modele za vlivanje tekoče čokolade.

Priprava čokolade

Priprava čokolade s propolisom je enostavna. | Avtor: NickyLloyd-GettyImages/GulliverFilm&Foto

  1. Najprej raztopimo kakavovo in kokosovo maslo pri 60 °C in v tako toplo maso, kot sami presodimo, mešamo mehki propolis – posebej segret na 60 °C.
  2. Vse prašne sestavine (kakav, lecitin, propolis, sladkor, mleko v prahu, cvetni prah ...) v posebni posodi predhodno na suho dobro premešamo pri sobni temperaturi.
  3. Tako zmešane prašne sestavine vmešamo v raztopljeno maso (31°C), da se gladko raztopijo (dodamo lecitin, če ga imamo v utekočinjeni obliki) in mešamo še vsaj 5 minut.
  4. Ko se zdi masa po okusu primerna in dovolj gladka ter še primerno gosto tekoča, jo vlivamo v silikonske modele in po želji posipamo s cvetnim prahom.
  5. Čokolado ohlajamo in počakamo, da se strdi, kar lahko traja več ur.
  6. Postopek dela traja približno 30 min.

Zdravilo za nasmeh

Takšne čokolade lahko odrasla oseba zaužije 50 g dnevno in otrok 25 g dnevno. To ni čokolada s trgovskih polic, ampak zdravilo, zato je treba paziti na morebitne alergije oziroma na zaužiti odmerek.

V knjigi Apiterapevtski nasveti urednika Vlada Pušnika je ogromno apiterapevtskih nasvetov, receptov, priporočil in usmeritev. Vzemite jo v roke. In vsekakor se naučite izdelovati propolisovo čokolado – v njej je tolažba na slab dan brez slabe vesti.

Povzeto po:  Apiterapevtski nasveti, Vlado Pušnik, Čebelarska zveza društev Maribor, 2020.

Besedilo: Tanja Glogovčan Belančić (Sinfo 2/2020)