Skoči do osrednje vsebine

Premier Janez Janša: V boju s koronavirusom smo dobili prvo bitko, nismo pa še zmagali

Predsednik vlade Janez Janša je bil včeraj gost oddaje Pogovor s predsednikom vlade v živo na Nova24TV. To je nov format oddaje, ki bo na sporedu vsak ponedeljek zvečer. Predsednik vlade v prvem delu oddaje predstavi nekatere aktualne teme, v drugem delu pa priložnost za vprašanja dobijo gledalke in gledalci.

Uvodoma sta včeraj premier in voditelj govorila o spopadu Slovenije z epidemijo koronavirusa. Kot je povedal premier, v boju z virusom še nismo zmagali, "smo pa dobili prvo bitko, za kar je več razlogov. Eden od teh razlogov je, da smo izbrali pravo taktiko in da nismo računali na to, da se bodo ljudje kar prekužili ter da se bo najbolj ranljive izpostavilo okužbi." Kot je poudaril Janša, imamo v Sloveniji spoštljiv odnos do življenja, in vsi ukrepi vlade so bili usmerjeni v to, da se obvaruje predvsem najbolj ranljive, s samozaščitnimi ukrepi in odgovornim ravnanjem pa so k dobri epidemiološki sliki največ pripomogli prav državljanke in državljani. "Slovenija ni razglasila izrednega stanja, Slovenija ni razglasila vojnega stanja, kot sta to storili Srbija ali Francija, kjer še vedno veljajo nekatere vojne uredbe. Slovenija ni uvedla policijske ure. Parlament je bil celo proti, da bi prostovoljno sledili okužbam prek telefonskih spletnih programov. Uporabili smo verjetno najmilejšo zakonsko podlago za ukrepe na celem svetu,” je ob tem dejal Janša in dodal, da so imeli nekateri kolegi iz Evropske unije izjemno velike težave z uvedbo ukrepov. “Italija je uvedla ukrep, da ni več druženja v restavracijah. Še teden dni je trajalo, preden se je to začelo spoštovati, in tisti teden je bil katastrofalen za Lombardijo,” je poudaril predsednik. Nadaljeval je, da so za vsakim ukrepom, ki ga je vlada sprejela, mnoge ure ter dnevi analiziranja, razpravljanja, tehtanja, kaj to v praksi pomeni in kakšne so izkušnje v tujini. Ob tem je poudaril, da je strokovna skupina, ki jo je vodila dr. Bojana Beovič, opravila izjemno delo.

"Tudi dr. Milan Krek, zdaj direktor NIJZ, je imel pravilne ocene že takrat, ko so mnogi pri nas razlagali, da je epidemijo možno preprečiti s kihanjem v rokav. Mladi zdravniki, ki so spremljali, kaj se dogaja v tujini, so pravi čas pomagali s pravimi nasveti," je povedal Janša in dodal, da se je prve dneve, ko je bilo najbolj kritično, stroka nekako razdelila na tiste, ki se spoznajo na internet, in tiste, ki jih je "čas povozil". "Ogromno tega, kar bi človek pričakoval, da bo v prvih tednih našel na straneh Svetovne zdravstvene organizacije, nismo našli tam, smo pa našli na spletnih straneh različnih zdravniških združenj po svetu, v objavah slovenskih zdravnikov, ki so to spremljali, pa niso bili še nikamor vključeni. To je zelo pomagalo, da so bili pravočasno sprejeti pravi ukrepi, čeprav smo imeli enotedensko zamudo," je dejal premier in dodal: "Tisti, ki so spremljali, kaj se dogaja po svetu, in logično razmišljali, so vladi ogromno pomagali."

Ob tem je izrazil obžalovanje, da vlada pod vodstvom Marjana Šarca ob koncu zimskih počitnic ni dala priporočila, naj gredo tisti, ki so bili na počitnicah v Italiji, v samoizolacijo. "Če bi takrat pristojni v Šarčevi vladi dali samo nasvet, da naj ljudje gredo v samoizolacijo, ne bi zanesli te okužbe niti v domove za ostarele v Metliko in Šmarje niti v šolo v Šmarje." Po besedah predsednika vlade okužbe tudi s tem seveda ne bi mogli preprečiti, bi se pa dalo bolje ukrepati. "Ker smo imeli to zamudo, smo morali tudi potem marsikaj narediti čez noč, ob tem, da smo tvegali, in to tveganje se je izšlo," je še dejal premier.

V nadaljevanju je predsednik vlade govoril o nedavnih protestih proti vladi in o sovražnem govoru ter pozivanju k smrti, čemur smo bili priča ob tem. “Shod so poimenovali Shod proti koaliciji sovraštva, v bistvu pa je bil to shod gnusnega sovraštva. Značilno za skrajno levico v Sloveniji je, da prvič, to, kar sama počne, poskuša pripisati drugim – in drugič, da stvari poimenuje ravno obratno. Saj iz zgodovine vemo: demokraciji niso rekli demokracija, ampak ljudska demokracija, toda ljudstvo ni imelo nobene besede, niso smeli voliti, niso smeli svobodno govoriti, ustanavljati svoje stranke ali se zbirati. Približno tako se stvari dogajajo danes. Grozljivo je, da tisti, katerih politika je v Sloveniji na oblasti z redkimi prekinitvami že desetletja, uporabljajo to govorico, pa tudi ta dejanja, nekaznovano; da se jih to ne tiče, da vsak, ki se upa upreti, je pravzaprav že fašist.”

Kot je dejal premier, skrajna levica misli, da lahko sovražni govor uporablja nekaznovano. "A če pogledate v ustavo, ki jo ima Slovenija, in sam sem glasoval zanjo, so protesti proti vladi dovoljeni, mirni protesti so del ustavnih in temeljnih človekovih svoboščin, grožnje s smrtjo pa to pač niso. Sejanje sovraštva je prepovedano, je tudi kaznivo po kazenskem zakoniku. Če je spodbujanje sovraštva narejeno preko medijev, potem za to ravnanje odgovarja tudi odgovorni urednik. Za zdaj za grožnje nihče ni odgovarjal, " je poudaril predsednik vlade in spomnil, da sta policija in tožilstvo preganjala posameznike, ki so izobesili zastavo pokrajine Kranjske, "grožnje s smrtjo pa se dojema kot folkloro." Ob tem je dodal, da so grožnje s smrtjo komurkoli, tudi na primer proti nekdanjemu predsedniku Milanu Kučanu, zanj nesprejemljive. "Ta vlada se bo trudila, da grožnje s smrtjo proti nikomur ne bodo dovoljene," je dejal premier Janša.

Predsednik vlade Janez Janša je v nadaljevanju pogovora govoril tudi o tem, kaj slovensko gospodarstvo čaka v prihodnje, ko se obeta recesija. "Evropska komisija priznava, da je Slovenija pravočasno sprejela ukrepe, tako da standard ljudi ne pada, pa tudi, da smo sprejeli prave ukrepe za pomoč gospodarstvu in da zato lahko tudi pričakujemo, da to, kar bomo izgubili, lahko še nadoknadimo," je poudaril Janša in dodal, da je vladna delovna skupina danes cel popoldan do podrobnosti pripravljala tretji protikoronski paket, s katerim se bodo sprejeli ukrepi za prihodnje mesece, ko bo treba kar najhitreje pomagati slovenskemu gospodarstvu k okrevanju.

Iz grafa Evropske komisije je sicer razvidno, da se Sloveniji napoveduje sedemodstotni padec BDP. Janša pravi, da je to veliko, “to je skoraj toliko, kot smo padli leta 2009 na začetku gospodarske in finančne krize, ki je Slovenijo hudo prizadela. Takrat so bili sprejeti tudi napačni ukrepi, zdaj se trudimo, da bi bilo obratno in da recesija ne bi trajala štiri ali pet let, kot je to bilo v zadnji krizi. Če bo tako, kot je napovedano, in če bo ta vlada, bo tako, potem bomo že čez eno leto približno na predkrizni ravni. Se pravi, da blaginja ne bo bistveno trpela.”

Predsednik vlade je pojasnil tudi, kaj drži in kaj ne v zvezi z boni za obisk turističnih znamenitosti oziroma nastanitev v Sloveniji. Namreč, nekateri osrednji mediji so poročali, da tega ne bodo dobili ne študentje in ne upokojenci. “To je bila klasična lažna novica, zaradi tega so telefoni pregorevali, klicali so upokojenci, zakaj oni tega ne bodo dobili, saj so vendar soustvarjali blaginjo, ki jo zdaj branimo. Moram reči, da v nobenem osnutku zakona to ni pisalo. V edinem osnutku zakona, ki je bil tudi danes obravnavan v delovni skupini, piše, da bodo te bone dobili vsi prebivalci Slovenije s stalnim prebivališčem v Sloveniji, ki so stari ali ki bodo letos stari najmanj 18 let.”

Ko je premier Janez Janša primerjal čas pred 30 leti z današnjim, je dejal, da so nas "pred 30 leti ravno v tem času razoroževali. Na kolenih smo prosili takratno predsedstvo, gospoda Kučana, naj ustavi to razoroževanje, saj je samo predsedstvo imelo te pristojnosti. Večino orožja so nam v tem času pobrali, a potem smo imeli skoraj eno leto časa za priprave in je bilo nekoliko lažje. Zdaj pa je bila epidemija razglašena 12. marca, 13. marca pa je bila prva seja vlade, ki je bila bolj krizna kot tista pred 30 leti."

V drugi polovici oddaje so besedo dobili tudi gledalci. Gledalko je tako, na primer, zanimalo, koliko ima predsednik vpliva na to, da ne bi preveč menjali ekipe, kar se je vedno dogajalo pri drugih vladah. Premier je dejal, da vlada glede ekipe še ni popolna: “Niti v svojem kabinetu nimam popolnjenih vseh mest, ki bi jih potreboval, ker se s tem v zadnjih tednih niti nismo imeli časa ukvarjati. K sodelovanju smo povabili vse, ki so bili pripravljeni pomagati, tudi opozicijo. Tisti, ki so zdaj v opoziciji, so tam zato, ker so se sami tako odločili. Mi smo v koalicijo povabili vse, tudi zdaj, ko nas napadajo, rušijo in nagajajo, kolikor se da, so naša vrata še vedno odprta. Če kdo hoče prestopiti in iz nagajanja preiti v sodelovanje, ga bomo vključili – vsaj za ta čas, ko je treba inovativno sprejemati ukrepe, da zmagamo tudi v drugem polčasu.” Sicer pa dopolnjujejo tudi že vzpostavljeno ekipo, nekateri ministri imajo namreč zgolj po enega državnega sekretarja, pa bi zelo potrebovali dva, ampak “ga nimamo časa iskati, ker delamo po 18 ur na dan”.

Gledalce je zanimalo sproščanje ukrepov v šolah, komentar predsednika vlade glede tega, da živimo v diktaturi; želeli pa so slišati še kaj več o samih ukrepih. Kar nekaj gledalcev je vladi pod vodstvom Janeza Janše izrazilo pohvale za dobro opravljeno delo.

Premier Janša je ob koncu oddaje dejal, da glede ukrepov ni slišal nobene resne in stvarne utemeljitve proti posamičnemu ukrepu. “Vem, da smo nekatere sprejeli morda kak dan prepozno, ker prej nismo mogli,” je priznal in dodal, da so nekatere odloke popravljali. “Ko je nekdo povedal, kaj bi se dalo bolje narediti, smo to tudi naredili, in tako bomo ravnali še v prihodnje. Skušamo delati tisto, kar je logično in kar stroka pravi, da je pametno. Če je stroka razdeljena, je treba presoditi, in zdi se mi, da smo do zdaj prav presojali. Upam, da nam bo božja milost dala modrosti tudi za prihodnje, da bomo ravnali enako.”

Posnetek pogovorne oddaje Nova24 TV s predsednikom vlade