Skoči do osrednje vsebine

Premier Janez Janša pričakuje ambiciozen pristop EU za zagon gospodarstva

Predsednik vlade Janez Janša je francosko-nemški predlog o 500 milijard evrov vrednem skladu za zagon gospodarstva EU po pandemiji COVID-19, ocenil kot "dober korak naprej." Sklad bi se financiral z zadolževanjem na trgu v imenu EU, z njim pa bi financirali sektorje in regije EU, ki jih je pandemija najhuje prizadela.

Predsednik vlade Janez Janša se je o skladu za zagon gospodarstva EU in o večletnem finančnem načrtu pogovarjal tudi z italijanskim kolegom Giuseppejem Contejem | Avtor: dpa/STA

"500 milijard evrov je makroekoenomsko pomembna številka, vendar pa bi bil za reševanje simetrične krize takšne razsežnosti dobrodošel bolj ambiciozen pristop," je komentiral premier Janša in dodal, da v tem trenutku potrebujemo "dogovor glede večletnega finančnega okvirja Evropske unije in sklada za okrevanje v paketu."

Predsednik vlade Janez Janša se je sicer danes o omenjenem skladu za zagon gospodarstva EU po pandemiji koronavirusa in o večletnem finančnem načrtu pogovarjal tudi z italijanskim kolegom Giuseppejem Contejem, s katerim sta se strinjala, da za to, da premagamo krizo ter pomagamo podjetjem in družinam, potrebujemo ambiciozen predlog Evropske komisije. "To je vitalnega pomena za to, da bi EU in skupni trg povsem okrevala," je ob tem na twitterju zapisal slovenski premier.

Spomnimo. Nemčija in Francija sta v ponedeljek predlagali 500 milijard evrov težak sklad za ponoven zagon gospodarstva EU, ki se zaradi pandemije novega koronavirusa sooča z veliko gospodarsko krizo. Državam, ki bi bile deležne pomoči iz sklada, sredstev naj ne bi bilo treba vračati.