Skoči do osrednje vsebine

Videokonferenca ministra dr. Logarja z nemškim ministrom Maasom in drugimi zunanjimi ministri

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar se je na pobudo nemškega zunanjega ministra Heika Maasa udeležil videokonference na temo dvigovanja omejitvenih ukrepov na državnih mejah zaradi turističnih potovanj. Na videokonferenci so sodelovali še zunanji ministri Avstrije, Bolgarije, Cipra, Grčije, Hrvaške, Italije, Malte, Portugalske in Španije, kjer državljani Nemčije največ dopustujejo.

Ministri so sprejeli skupno izjavo, v kateri so pozdravili priporočila Evropske komisije z dne 13.5.2020 o koordiniranem pristopu za vzpostavitev svobode gibanja in odpravo notranjih mejnih kontrol, ponoven postopni zagon prometnega servisa in turistične dejavnosti ter vzpostavitev zdravstvenih protokolov.

Zavzeli so se za tesno sodelovanje in usklajevanje pri rahljanju ukrepov za vzpostavitev prostega gibanja med državami članicami EU. Izpostavili so, da je potrebno poleg svobode gibanja državljanom Evropske unije zagotoviti tudi varno vrnitev domov, zato je potrebno delati na skupnem razumevanju zdravstvenih standardov in postopkov.

Turistične delavce so pozvali, da prihodnje tedne izkoristijo za pripravo potrebnih varnostnih ukrepov za zaščito potnikov. Državljane pa so spodbudili, da še naprej upoštevajo zdravstvene informacije pristojnih državnih in evropskih inštitucij.

Minister dr. Logar je na konferenci poudaril, da je epidemiološka slika v Sloveniji ugodna in da smo dobro pripravljeni na sprejem turistov v prihodnjih tednih.

Skupna izjava zunanjih ministrov