Skoči do osrednje vsebine

V Kadetnici slovesno ob 30. obletnici ustanovitve Manevrske strukture narodne zaščite

V mariborski Kadetnici so danes, 18. maja, odprli razstavo ob 30. obletnici ustanovitve Manevrske strukture narodne zaščite. Minister za obrambo mag. Matej Tonin je poudaril, da je zavedanje o pomenu delovanja Manevrske strukture narodne zaščite in takratnega zgodovinskega dogajanja ključno tudi za današnji trenutek, v katerem se nahaja slovenska družba, »saj pričuje o državljanski samozavesti, pogumu in tveganju za pravo stvar.« Slovesnosti se je udeležil tudi načelnik GŠSV brigadir Robert Glavaš.

Na odprtju razstave ob 30. obletnici ustanovitve Manevrske strukture narodne zaščite v Kadetnici je obrambni minister mag. Matej Tonin uvodoma povzel zgodovinsko dogajanje v osemdesetih letih in v začetku devetdesetih let 20. stoletja. Zaradi odločitve v Sloveniji za večjo samostojnost so se, kot je povedal, stopnjevale napetosti v odnosih znotraj jugoslovanske federacije. Kot odgovor na grožnje za zavarovanje naše samostojnosti pa je bila 17. maja 1990 ustanovljena Manevrska struktura narodne zaščite - MSNZ. Projekt sta vodila republiška sekretarja za obrambo in notranje zadeve Janez Janša in Igor Bavčar, organizacijo in delovanje pa sta zaupala Antonu Krkoviču, ki je v povezavi z Vinkom Beznikom koordiniral sodelovanje z upravami za notranje zadeve in posebnimi enotami slovenske milice. Anton Krkovič je organiziral in kadrovsko oblikoval Manevrsko strukturo narodne zaščite v vseh 13 pokrajinah in 62 občinah po celotnem ozemlju Slovenije. Rezultat je bila motivirana, dobro organizirana in oborožena sila, ki jo je sestavljalo približno 22.500 pripadnikov, pripravljenih braniti in varovati postopke pri vzpostavljanju državnosti Slovenije. Pripadniki MSNZ, slovenske milice, njene specialne enote in posebnih enot so zagotavljali osebno varnost ljudi, premoženja ter opravljali varnostne dejavnosti za zavarovanje vitalnih interesov nastajajoče države. Zagotovili so, da je bila Slovenija pripravljena na dogodke, ki so sledili ukazu tedanjega jugoslovanskega vodstva za odvzem orožja Teritorialni obrambi, ter omogočili pripravo uspešnega vojaškega odpora proti nekajkrat vojaško močnejši zvezni armadi.

Minister mag. Tonin se je simbolično zahvalil organizatorjem in pripadnikom MSNZ za pokončnost, s katero so se uprli ukazu JLA po razorožitvi Teritorialne obrambe. Kot je dejal, je ta obletnica dragocena priložnost, da se tudi mlajša generacija zahvali zaslužnim za osamosvojitev in se zgleduje po njihovem domoljubju. »Vaše domoljubje je prežeto z zvestobo domovini in zaupanjem do drugega. To je zavedanje, da je le v enotnosti skupna moč. To je verjetje, da nam skupaj lahko uspe tudi tisto, kar ni uspelo generacijam pred nami, čeprav so si za to izjemno prizadevale,« je povedal obrambni minister. MSNZ je po prepričanju mag. Tonina zgodovinsko dejstvo, ki nam govori o tem, da smo Slovenke in Slovenci sposobni uveljaviti svoje interese, da znamo najti pravi način za njihovo uresničitev ter to izpeljati.

Tudi na nas je, da uresničujemo cilje in pomagamo domovini, da se uspešno razvija naprej kot socialno stabilna in uspešna država z mednarodnim ugledom, je povedal mag. Tonin in poudaril, da se zaveda svoje odgovornosti za obrambni resor in Slovensko vojsko: »Glavna izziva pri tem sta predvsem napredek na področju kadrovskega popolnjevanja ter zagotovitev virov, ki jih Slovenska vojska potrebuje. Prepričan sem, da skupaj in enotni zmoremo, ter da bomo kos vsem izzivom!«

Udeležence je nagovoril tudi brigadir Ernest Anželj, poveljujoči Vojaškemu muzeju Slovenske vojske, ki je v Kadetnici pripravil razstavo ob 30. obletnici ustanovitve Manevrske strukture narodne zaščite. Razstava bo za javnost odprta, ko bodo to omogočale razmere.

Minister mag. Tonin je v nadaljevanju obiskal Center vojaških šol, kjer so mu predstavili delo in načrtovane projekte.

Zvočni zapis MP3: