Skoči do osrednje vsebine

Predsednik vlade Janez Janša na slovesnosti v počastitev 30. obletnice izvolitve Demosove vlade

Predsednik vlade Janez Janša se je danes v Veliki dvorani Predsedniške palače udeležil slovesnosti v počastitev 30. obletnice izvolitve osamosvojitvene Vlade Republike Slovenije.

Na današnji dan  (16.5.) namreč obeležujemo 30. letnico, ko je prva demokratična Vlada RS prisegla v takratni slovenski skupščini po tem, ko je po prvih večstrankarskih volitvah v Sloveniji, ki so potekale 8. aprila 1990, zmagala koalicija Demos. Predsednik prve demokratično izvoljene vlade pa je postal Lojze Peterle. Ob začetku današnje slovesnosti so se zbrani z minuto molka poklonili vsem članom takratne vlade, ki so že preminuli ter vsem, ki so svoje življenje v osamosvojitveni vojni dali za domovino.

Slavnostna govornika na današnjem dogodku sta bila Lojze Peterle, predsednik prve demokratično izvoljene vlade in Borut Pahor, predsednik Republike Slovenije. Oba sogovornika sta izpostavila nekatere vzporednice s tedanjim in sedanjim časom. Predsednik republike je tako izpostavil osredotočenost na cilj v kriznih razmerah in v tej luči pozval politiko k sodelovanju,  Lojze Peterle pa je poudaril, da je naša glavna težava danes virus razdeljenosti.

Na slovesnosti sta nastopila tudi akademski kitarist Matic Smolnikar in pevka Klara Koprivec.