Skoči do osrednje vsebine

Čestitka predsednika Vlade Republike Slovenije Janeza Janše ob Dnevu Slovenske vojske

Spoštovani pripadnice in pripadniki Slovenske vojske, generali, častniki, podčastniki, vojaški uslužbenci in civilne osebe, pred 30. leti je kot odgovor na razoroževanje slovenske Teritorialne obrambe nastal projekt Manevrske strukture narodne zaščite, ki je na samem začetku zagotovil varnost osamosvojitvenega procesa Republike Slovenije.
Predsednik vlade Janez Janša.

Predsednik vlade Janez Janša. | Avtor: Kabinet predsednika vlade

Upor domoljubov zoper razorožitev in nastanek MSNZ sta tisto seme, iz katerega je po ustavnih spremembah jeseni 1990, plebiscitu in sprejetju ustrezne zakonodaje v slovenski skupščini nastala Slovenska vojska. Oborožena obrambna sila naroda, ki se je ob agresiji JLA junija 1991 zoperstavila vojaško mnogo močnejšemu sovražniku in v vojni za Slovenijo prevladala. Ob Dnevu Slovenske vojske je zato prav, da najprej izrazimo svojo globoko hvaležnost za pogum in žrtve pripadnikov MSNZ in Teritorialne obrambe, ki so črpali moč iz ljubezni do domovine in hrepenenj generacij po samostojni državi. Njim se lahko zahvalimo, da danes živimo v samostojni Sloveniji. Prav je, da se tega vedno znova spominjamo in prenašamo na mlajše rodove.

Slovenska vojska, ki je nastala na tako trdnih temeljih, je do danes prehodila pot, ki so jo zaznamovali vzponi pa tudi padci. Številne ovire, s katerimi se je na tej poti srečevala, so žal bile postavljene s strani dela politike, ki je bila večino časa po letu 1991 v tej državi vladajoča. Tisti, ki so ji nasprotovali ob nastajanju, so ji nasprotovali in jo skušali oslabiti, zatirati in šibiti tudi kasneje. Glavna težava Slovenske vojske danes tako ni samo pomanjkanje finančnih in materialnih sredstev, temveč predvsem odnos dela slovenske politike do nje od osamosvojitve naprej. Ta odnos je pripeljal Slovensko vojsko v stanje, ko vrhovni poveljnik obrambnih sil pri vsakoletnem poročanju o stanju pripravljenosti Slovenske vojske že več let zapored v svoji oceni ugotavlja, da je Slovenska vojska za primer krize ali vojne ocenjena z oceno nezadostno.

Upamo, da slovenski narod ne bo nikoli več postavljen pred strahotno preizkušnjo vojne. Žal nas zgodovina uči, da se razmere lahko spremenijo čez noč. Zavedanje, da so spremenljive razmere v svetu dejstvo, je zato prvi korak na poti odgovornega ravnanja. Pripravljenost na učinkovit odziv nanje pa znak modrosti in moči. Vlada, ki jo vodim, se zaveda odgovornosti, ki jo imamo do državljank in državljanov v luči zagotavljanja varnosti in ohranjanja suverenosti države. Naša prizadevanja bodo zato šla v smeri ustvarjanja pogojev, v katerih bo Slovenska vojska lahko razvijala svoje potenciale ter bo sposobna v vsakem trenutku obraniti varnost in suverenost te države. Zavedamo se tudi zavez, ki smo jih dali našim prijateljem in zaveznikom v Zvezi Nato. Odločeni smo, da jih uresničimo in tako postanemo kredibilen in verodostojen partner zavezništva.

Spoštovani pripadnice in pripadniki Slovenske vojske,
generali, častniki, podčastniki, vojaški uslužbenci in civilne osebe,

tako kot pri številnih drugih narodih je bila samoobramba del naše nacionalne identitete, ki nas je na tem prepišnem delu Evrope, preko katerega so se selila ljudstva in številne vojske, v najbolj kritičnih časih ohranila in leta 1991 končno omogočila, da smo postali gospodarji na svoji zemlji. Ostanite ponosni na svoje korenine in iz njih črpajte moč za vse izzive prihodnosti.

Iskrene čestitke ob Dnevu Slovenske vojske.