Skoči do osrednje vsebine

Ministrica in državni sekretar preko videokonference s predstavniki SGZ in SDGZ

Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch in državni sekretar dr. Dejan Valentinčič sta se danes preko videokonference sestala s predsednikom Slovenske gospodarske zveze Benjaminom Wakounigom, podpredsednikom Felixom Wieserjem in generalnim sekretarjem Andrejem Hrenom ter predsednikom Slovenskega deželnega gospodarskega združenja Robertom Fandoličem in direktorjem Andrejem Šikom.

Predstavniki obeh gospodarskih zvez so predstavili pretekle in trenutne aktivnosti, zlasti napore, ki jih vlagajo v obvladovanje izzivov povezanih s COVID 19 in vplivom na čezmejno gospodarsko delovanje.

Zlasti je bilo izpostavljeno tesno sodelovanje gospodarskih struktur na območjih poselitve avtohtone slovenske narodne skupnosti in pomen za razvoj skupnega slovenskega gospodarskega prostora.

Posebno pozornost so v pogovoru namenili mladim. Kot primer dobre prakse je bil predstavljen projekt »Digitalna šola«, ki se je vzpostavil na pobudo SDGZ. Zlasti v času ukrepov za zajezitev COVID 19, sta se organizaciji osredotočili in razvili inovativne pristope, kako izpolniti svoja poslanstva. Tako se je uspešno izvedel »webinar«, ki je povezal mlade v okviru projekta Mreža Alpe Adria - MAJ.

V pogovoru so se izmenjala stališča glede pomena gospodarstva v obmejnem prostoru ter potrebi po usklajenem delovanju držav, da se prepreči gospodarska škoda in zagotovi sprejem ustreznih odločitev za ponovni zagon gospodarske aktivnosti. V zvezi s tem je bila obravnavana tudi tematika mejnih prehodov.

Ministrica in državni sekretar sta pozdravila aktivnosti gospodarskih struktur iz zamejstva ter podprla njihova prizadevanja. Obljubila sta proaktivni pristop in angažirano zavzemanje za čezmejno gospodarsko sodelovanje, še posebej slovenskih deležnikov.

Ministrica Jaklitsch and državni sekretar Valentinčič na videokonferenčnem sestanku. | Avtor USZS