Skoči do osrednje vsebine

Obvestilo obiskovalcem zaprtih oseb v zavodih za prestajanje kazni zapora in prevzgojnem domu

Na Upravi RS za izvrševanje kazenskih sankcij se zavedamo pomena stikov zaprtih oseb z zunanjim svetom, zato se pripravljamo na postopno sproščanje sprejetih ukrepov, potrebnih za zaščito življenja in zdravja zaprtih oseb, obiskovalcev ter zaposlenih.

Svojce zaprtih oseb in druge obiskovalce obveščamo, da bomo z dnem 18. 5. 2020 pričeli s postopnim sproščanjem omejitev, ki so bile v zavodih za prestajanje kazni zapora in prevzgojnem domu v mesecu marcu sprejete zaradi razglašene epidemije in preprečitve širjenja okužbe z novim koronavirusom. 

Z navedenim dnem je preklicana prepoved obiskov zaprtih oseb, ki se bodo postopoma ter v skladu z varnostnimi standardi in priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) znova pričeli izvajati.

Obiska zaprte osebe se bo lahko udeležila ena odrasla oseba brez znakov okužbe (svojci, drugi dovoljeni obiskovalci), po izboru zaprte osebe. Mladoletni otroci se obiska zaradi varnosti še ne bodo mogli udeleževati, razen v Zavodu za prestajanje kazni zapora Ig (ženski zapor), kjer se bo obisk izvajal za steklom. Uporaba zavodskih igral in igrač ne bo na voljo.

Vstop v zavod je za obiskovalce možen samo z zaščitno masko ali drugo obliko zaščite ustnega in nosnega predela (šal, ruta, ipd.), ki si jo obiskovalec zagotovi sam. Obvezno je razkuževanje rok pred vstopom v zavod oziroma prostor za obiske, in iz zavoda.

Obiski bodo na posamezni lokaciji zavoda za prestajanje kazni zapora, oddelka in prevzgojnega doma potekali v terminih, ki jih bo glede na možnosti določil posamezen zavod - praviloma v običajnem času za obiske, ki so določeni v hišnem in dnevnem redu zavoda in so javno objavljeni. Posamezen obisk traja najmanj v zakonsko predvidenih okvirjih (obsojenci eno uro, priporniki pol ure).

V skladu z umeritvami NIJZ se v zaprtih prostorih obiski organizirajo na način, da sta zaprta oseba in obiskovalec ločena s stekleno pregrado, če je to izvedljivo. Organizacija in oblika obiska je odvisna od prostorskih in drugih možnosti posameznega zavoda, zato ob obisku prosimo sledite navodilom zaposlenih. V kolikor se ne bo izvajal obisk za stekleno pregrado, je potrebno med obiskovalcem in zaprto osebo zagotavljati primerno medsebojno razdaljo.

V Zavodu za prestajanje kazni zapora Dob pri Mirni uporaba prostora za nočitev (garsonjera) zaradi varnosti do nadaljnjega ne bo na voljo.

Površine v prostorih za obiske se bodo v skladu z usmeritvami NIJZ redno razkuževale, izvedeno bo tudi zračenje prostorov.

Izmenjava predmetov med obiskovalcem in zaprto osebo ne bo mogoča. Zaprte osebe pakete iz varnostnih razlogov še vedno lahko prejemajo le po pošti. Obiskovalce zato prosimo, da paketov in drugih predmetov ob obisku ne vnašajo v zavod.

Obiskovalce še vedno naprošamo, da v primeru bolezenskih znakov do nadaljnjega ne prihajajo na obisk v zavode za prestajanje kazni zapora in prevzgojni dom in s tem preprečijo morebitne okužbe z novim koronavirusom.