Skoči do osrednje vsebine

Umrl velikan slovenskega alpinizma Tone Škarja

Z žalostjo smo sprejeli vest, da je svoje zemeljsko življenje sklenil slovenski vrhunski alpinist, tvorec slovenske himalajske zgodovine, gorski reševalec in pisatelj Tone Škarja.
Tone Škarja

Tone Škarja | Avtor: Tamino Petelinšek,STA

Tone Škarja se je v gore zaljubil še kot deček. Branje knjig o gorništvu je kaj kmalu zamenjalo odkrivanje domačih vršacev in gora, sledile so evropske gore in kasneje Himalaja. O svojih podvigih v gorah je redno pisal članke, napisal pa je tudi več knjig: Stene mojega življenja (1975), Kangbačen (1976), Na vrh sveta (1979), Everest (1981), Na vrhovih sveta (1992), Jalung Kang (1987), Kangčendzenga - gora usode (2008) in Po svoji sledi (2011).

Tone Škarja je v svoji dolgoletni in bogati alpinistični karieri opravil več kot 1000 alpinističnih vzponov, vodil številne odprave v Himalajo in tudi druga gorstva, preplezal je več kot 30 prvenstvenih smeri. Bil je tudi načelnik postaje Gorske reševalne službe v Kamniku, v letih od 1979 do 2013 je vodil Komisijo za odprave v tuja gorstva pri Planinski zvezi Slovenije. Več kot osem let je bil tudi podpredsednik Planinske zveze Slovenije, od leta 2019 pa tudi njen častni član. Bil je tudi pobudnik in skrbnik slovenskega dela Nepalskega planinskega muzeja.

Ob objavi filma o njegovem življenju v letu 2009 z naslovom Tone, javi se! so njegovi ustvarjalci o Tonetu Škarji zapisali, da je bil kot alpinist in vodja odprav v središču prelomnih dogodkov slovenskega alpinizma: bil je sredi neizmernega veselja ob srečnih zgodbah uspešnih vzponov in velike žalosti ob nesrečah, v katerih je veselje zamenjala strtost zaradi smrti kolegov alpinistov. Tudi sam je nekoč dejal, da mu v spominu ostajajo uspehi in mrtvi.

Tone Škarja je bil med drugim prejemnik Bloudkove nagrade in plakete (2011) za življenjsko delo v športu, svečane listine PZS (2002), častnega znaka svobode Republike Slovenije (2002), zlate plakete za življenjsko delo v športu Občine Kamnik (2007) in nagrade PZS za življenjsko delo v alpinizmu (2014).

Greg Child je nekoč zapisal, da je "nekje med dnom in vrhom, odgovor na uganko, zakaj plezamo." Tone Škarja je zagotovo poznal odgovor na to vprašanje, njegova zapuščina v slovenskem alpinizmu pa bo trajna in neizbrisljiva.

Iskreno sožalje izrekamo njegovim svojcem, prijateljem in vsem, ki so cenili njegovo delo ter ga spoštovali.