Skoči do osrednje vsebine

Čestitka in zahvala ministra za obrambo slovenskim gasilcem in gasilkam ob dnevu sv. Florijana

Minister za obrambo mag. Matej Tonin je danes, 4. maja, ko goduje sveti Florijan, zavetnik gasilk in gasilcev, čestital in se zahvalil slovenskim gasilcem in gasilkam za požrtvovalno in solidarno opravljanje gasilskega poslanstva.

Kot je minister mag. Matej Tonin zapisal v svoji poslanici ob mednarodnem dnevu gasilcev, podoba svetega Florijana krasi številne gasilske domove po Sloveniji. Slovenski gasilci in gasilke tradicionalno, tako kot v državah okrog nas, praznujejo Florjanovo. Letos žal takih praznovanj na Florjanovo nedeljo, vsaj v obliki kot doslej, ne bo, saj se slovenski gasilci in gasilke kot vedno, odgovorno odzivajo na razmere. Tako je tudi v času epidemije COVID-19.

Minister mag. Tonin je še poudaril, da slovenski gasilci in gasilke predstavljajo temeljni steber našega sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami. Velikokrat so prvi, ki na kraju prometnih in drugih nesreč nudijo pomoč ponesrečenim. Spekter nesreč, v katerih posredujejo in ukrepajo, se je v dobrih 150-letih gasilstva na Slovenskem izredno pomnožil, z ozirom, da je šlo pri gasilskem delu najprej predvsem za gašenje požarov. Slednji sicer, kljub obsežni preventivi, tudi v teh dneh, še vedno predstavljajo precejšnjo grožnjo.

Slovensko gasilstvo je gotovo ena od dejavnosti, na katero smo Slovenci lahko več kot upravičeno ponosni, in zaradi katere smo deležni velikega ugleda v širšem mednarodnem okolju. Naša velika moč je tudi v trdni povezanosti in sodelovanju med prostovoljnim in poklicnim gasilstvom. Pomoč slovenskih gasilcev in gasilk sočloveku v stiski je visoko strokovna, saj nenehno skrbijo za svojo usposobljenost in sledenje tehnološkemu razvoju. V vseh teh letih so bili in so slovenski gasilci in gasilke tudi močan steber slovenstva, naše slovenske identitete. Slovenski jezik, slovensko pesem in našo narodno zavest so uspešno ohranjali skozi vsa prelomna obdobja preteklih 150 let ter jo utrjujejo tudi danes.

Za slovenske gasilce in gasilke se čas ob epidemiji COVID-19 nikakor ni ustavil, je zapisal minister mag. Matej Tonin. Kljub vsem ukrepom in opozorilom je bilo intervencij v naravi še vedno ogromno. V svoje delo in intervencije so odgovorno vključili vse potrebne zaščitne ukrepe. Poleg tega so gasilci in gasilke v tem času v veliko pomoč ljudem, med njimi tistim najranljivejšim, ki jih v tem zahtevnem obdobju še posebno potrebujejo. Gasilci in gasilke sodelujejo pri razdeljevanju zaščitne opreme, opravljajo različne prevoze, nudijo veliko pomoč štabom Civilne zaščite ter opravljajo še mnoga druga dela, ki so v neizmerno pomoč in korist tako posameznikom kot širši skupnosti.

Kot je zapisal minister za obrambo mag. Matej Tonin, je tudi sam gasilec, član Prostovoljnega gasilskega društva Zgornji Tuhinj, že od mladih nog. Delovanje v gasilstvu ga je izurilo v mnogih stvareh – v prijateljstvu, solidarnosti in predvsem v zavedanju, da je naša prava moč v tem, kako skrbimo za drug drugega in za skupnost, kar se pokaže prav v trenutkih, ko nam je vsem najtežje. Kot minister za obrambo Republike Slovenije, pristojen za gasilstvo, namerava z vso odgovornostjo poskrbeti tudi za vse, kar je še potrebno urediti glede položaja gasilstva in gasilcev.

Video posnetek poslanice.

1 / 3