Skoči do osrednje vsebine

Virtualni obisk ministra dr. Logarja v Berlinu

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar in nemški zunanji minister Heiko Maas sta v današnjem daljšem pogovoru po videokonferenci potrdila odlične odnose med Slovenijo in Nemčijo, ki delita poglede na pomembnejša vprašanja v mednarodni skupnosti. Šlo je za nastopni obisk ministra dr Logarja v Berlinu, ki je zaradi pandemije potekal v obliki virtualnega srečanja.

Minister dr. Logar je izpostavil pomen, ki ga nova vlada pripisuje političnim in gospodarskim odnosom z Nemčijo kot najpomembnejšo zunanje trgovinsko partnerico Slovenije. Pozdravil je strateško partnerstvo med državama in podprl aktivnosti za implementacijo delovnega programa v okviru strateškega dialoga za obdobje 2019-2021.

V ospredju pogovora obeh ministrov so bili izzivi predsedovanja obeh držav Svetu EU zaradi posledic pandemije Covid-19. Ministra sta izrazila zadovoljstvo glede odličnega sodelovanja v okviru Tria predsedujočih držav Svetu EU skupaj s Portugalsko. Strinjala sta se, da se bo moral program Tria predsedovanja zaradi pandemije prilagoditi novi realnosti in se soočati z novimi izzivi v mednarodni skupnosti.

Izpostavila sta pomen solidarnosti med članicami EU in se zavzela za usklajene ukrepe za izhod iz pandemije. Pri tem sta posebej izpostavila pomen financiranja okrevanja gospodarstva in skupnega dogovora v okviru EU za odpravo trenutnih omejitvenih ukrepov.

Sogovornika sta izrazila podporo širšemu mednarodnemu sodelovanju in iskanju skupnih ter učinkovitih odzivov na pandemijo Covid-19. Minister dr. Logar je podprl prizadevanja Nemčije v boju proti pandemiji v okviru pobude Zavezništvo za multilateralizem. Minister Maas je pohvalil slovensko soočanje s pandemijo kot zelo uspešno.

Po pogovorih je potekala prva virtualna tiskovna konferenca.