Skoči do osrednje vsebine

Slovenija v tretjini držav Sveta Evrope z najmanj pritožbami pred ESČP

Evropsko sodišče za človekove pravice je predstavilo statistične podatke glede števila pritožb, o katerih mora še odločiti. Na dan 1. aprila 2020 je bilo le-teh 60.712. Po tej statistiki je Slovenija po številu pritožb pred tem sodiščem glede na lani napredovala za eno mesto in sicer na 33. mesto, kar nas uvršča v skupino skandinavskih držav ter držav, kot so med drugim Luksemburg, Malta, San Marino, Avstrija in Estonija.

Gre za statistiko primerov iz 47 držav članic Sveta Evrope, pri čemer pripada prvo mesto državi, ki ima največ pritožb pred ESČP. Na podlagi prikazane statistike, kjer je Slovenija uvrščena v tisto tretjino držav z najmanj primeri (na dan 1. aprila 2020 gre za 40 zadev), je mogoče oceniti, da Slovenija izkazuje svojo zavezanost spoštovanju človekovih pravic in je z dosedanjimi sprejetimi sistemski ukrepi državljanom omogočila ustrezno pravno varstvo znotraj države.

Ministrstvo za pravosodje si bo tudi v prihodnje v okviru svojih pristojnosti prizadevalo za krepitev pravne države. Zavedamo se, da imamo skladno z načelom subsidiarnosti, na katerem sloni nadzorni mehanizem Evropske konvencije o človekovih pravicah, državni organi primarno vlogo pri spoštovanju človekovih pravic ter odgovornost, da morebitne kršitve odpravimo že na nacionalni ravni.