Skoči do osrednje vsebine

Minister Gantar: obravnava okuženih v DSOjih je vprašanje stroke, protest Skupnosti socialnih zavodov verjetno politično motiviran

Minister za zdravje Tomaž Gantar se je danes odzval na poziv Skupnosti socialnih zavodov, da domovi niso bolnišnice in da so njihovi stanovalci diskriminirani. Poudaril je, da ministrstvo za zdravje vseskozi sodeluje z ministrstvom za delo, ki je resorno ministrstvo za domove, prav tako imamo redne konference s koordinatorji.

Minister je prepričan, da v Sloveniji ravnamo prav, kar da kažejo tudi podatki, saj je po njegovih besedah Slovenija na področju skrbi za starejše in težav, s katerimi se soočajo domovi, med boljšimi. "Zato težko razumem, bolj razmišljam o kakšnih drugačnih motivih za te proteste," je dejal minister, ki meni, da imajo protesti političen motiv.

Minister je poudaril, da je obravnava okuženih vprašanje stroke in da sama okužba ni razlog za hospitalizacijo. Glede opozoril vodstev nekaterih domov, da dela v domovih ne morejo organizirati v treh conah, kot jim to nalagajo pristojni in kar naj bi zapisali tudi v poseben odlok, pa je minister dejal, da se lahko domovi o zagotovitvi dodatnih zmogljivosti dogovarjajo tudi v okviru lokalne skupnosti.

Na ministrstvu za zdravje smo skupnosti tudi uradno odgovorili. Podarjamo, da tisti uporabniki socialno-varstvenih zavodov, ki potrebujejo bolnišnično obravnavo, to tudi prejmejo. Zahtevo skupnosti socialnih zavodov po izselitvi uporabnikov iz njihovega doma v bolnišnice, zgolj zaradi prisotne okužbe, ocenjujemo kot strokovno, etično in moralno sporno. Celoten odziv je objavljen tukaj.