Skoči do osrednje vsebine

Voditelji EU podprli vzpostavitev sklada za okrevanje in obravnavali kriterije sproščanja zajezitvenih ukrepov

Danes je potekala videokonferenca Evropskega sveta, ki jo je sklical njegov predsednik Charles Michel. Voditelji vlad in držav članic ter institucij EU so razpravljali o situaciji in ukrepih v zvezi z epidemijo Covid-19. Na videokonferenci je sodeloval tudi predsednik slovenske vlade Janez Janša.

Voditelji članic EU so sodelovali na videokonferenci

Voditelji članic EU so sodelovali na videokonferenci

Voditelji so obravnavali vprašanja sproščanja zajezitvenih ukrepov, tudi v pripravi na poletne počitniške mesece in potrebnih skupnih ukrepov za okrevanje gospodarstva. Izrazili so močno odločenost, da v prizadevanju za zajezitev epidemije in spopadanju z njenimi posledicami delujejo skupaj, pri čemer je na prvem mestu skrb za zdravje in varnost ljudi.

Predsednik vlade Janez Janša je izrazil podporo Komisiji, da predloži nov predlog večletnega finančnega okvira, katerega struktura in obseg bosta ustrezala tudi izzivom posledic Covid-19 krize in s katerim naj bo sklad za okrevanje tesno povezan. Podprl je tudi predlog ukrepov, ki so bili 9. aprila dogovorjeni na zasedanju evroskupine, pri tem pa je še odprto vprašanje, ali bodo ti predlogi zadoščali za potrebe od posledic pandemije najbolj prizadete. "Če bo premalo solidarnega ukrepanja, lahko pride do hudih političnih posledic," je opozoril. Solidarnost v EU je potrebno okrepiti. Izpostavil je težak položaj turističnega sektorja in pozval k oblikovanju skupnega korona standarda za turistične zmogljivosti in storitve na ravni EU, da bo vzpostavljeno potrebno zaupanje in na tej podlagi omogočeno delovanje te pomembne panoge. Na koncu je pozdravil odločitev voditeljev, da hrvaško predsedstvo Sveta EU 6. maja organizira videokonferenčni vrh z državami Zahodnega Balkana, ki so v sedanjih kriznih razmerah potrebne naše okrepljene pozornosti.

Evropska komisija je v sodelovanju s predsednikom Evropskega sveta pripravila Skupni evropski časovni načrt za odpravljanje zajezitvenih ukrepov proti širjenju epidemije, ki so ga voditelji podprli. Sprejeli so tudi predloge ukrepov in inštrumentov v skupni vrednosti 540 milijard evrov, ki so bili 9. aprila v dogovorjeni evroskupini, ki so ji naložili, da poskrbi, da bodo ti ukrepi in inštrumenti operativni do 1. junija. Bistvena razprava se je osredotočila na načrt za okrevanje, ki je nujno potreben in ki naj temelji na načelih solidarnosti, kohezije in konvergence. Velikost sklada za okrevanje mora ustrezati izzivu ekonomskih posledic krize. Komisija bo izvedla natančen pregled učinkov krize po sektorjih in območjih v EU, tako da bo lahko sklad podprl potrebne investicije glede na specifiko posameznih sektorjev in območij. V nadaljevanju svojega dela bo Komisija natančneje razjasnila povezavo sklada z večletnim finančnim okvirom, 6. maja pa naj bi predložila predlog sklada za okrevanje in večletnega finančnega okvira za obdobje 2021-27.