Skoči do osrednje vsebine

Spodbudni rezultati boja zoper koronavirus v primorsko-notranjski regiji

V sredo, 22. aprila je minister za obrambo Matej Tonin obiskal Postojno in Ilirsko Bistrico. V Regijskem štabu Civilne zaščite v Postojni se je seznanil njegovim delovanjem in aktivnostmi. V nadaljevanju se je srečal z župani primorsko-notranjske regije in zaključil obisk na Ilirsko Bistriškem.

Minister Tonin je pohvalil delo regijskega štaba civilne zaščite in se zahvalil vsem, ki se borijo proti koronavirusu ter dodal: »Smo v regiji, ki je ena najuspešnejših v boju zoper koronavirus. Tudi zato sem se na prvi obisk odpravil prav sem, da se zahvalim in podprem njihovo delo. Gre za različne štabe Civilnih zaščit, kjer so v kritičnih trenutkih ravnali pravilno in niso čakali na vsa navodila, do zadnje vejice in pike.«

Prav ta regija naj bi po ministrovih besedah prva dočakala razrahljanje omejitvenih ukrepov. Nekateri župani so ob tem ministra opozorili, da bi prehitro odpiranje meje z Italijo lahko prineslo nove okužbe tudi v Slovenijo. Poleg tega so nekateri župani ministra pozvali naj na mejo s hrvaško pošlje dodatne vojake. Korak dlje pa je šlo 23 od 33 županov obmejnih občin s Hrvaško, ki so ministru Toninu preko ilirskobistriškega župana Rojca predali izjavo za aktivacijo 37. a čelna ZObr. S tem želijo, da bi Slovenska vojska v večjem številu prišla v obmejne občine. Minister Tonin je ob tem povedal, da ministrstvo za obrambo čaka na aktivacijo tega člena, ki pa je del politike žal ne podpira in sklenil: »Želim si, da bo tudi ta del politike v Državnem zboru spoznal, da je to v danih okoliščinah nujno potrebno. Na balkanski poti od Grčije do Hrvaške je približno 120.000 ljudi, ki čakajo da bodo svojo pot tako ali drugače nadaljevali proti severu. Tudi proti Sloveniji. Mi smo pripravljeni, da se še dodatno angažiramo na južni meji.«

Ob zaključku obiska v regiji si je minister Tonin ogledal obmejno območje s Hrvaško, kjer delujejo mešane patrulje in obiskal tudi enoto, ki z brezpilotnimi letalnimi sistemi Belin nadzoruje mejo s Hrvaško.

Minister Matej Tonin je obiskal tudi Park vojaške zgodovine v Pivki, kjer mu je direktor mag. Janko Boštjančič predstavil razvoj muzeja in vizijo za naprej. Govorila pa sta tudi o možnostih za dolgoročno ureditev financiranja parka vojaške zgodovine.