Skoči do osrednje vsebine

Predsednik vlade Janez Janša s predsednikom Evropskega sveta o boju z epidemijo koronavirusa in ukrepih EU

Predsednik vlade Janez Janša se je pred današnjo videokonferenčno sejo s člani in članicami Evropskega sveta o ukrepih EU v zvezi s COVID-19 v telefonskem pogovoru s predsednikom Evropskega sveta Charlesom Michelom dotaknil pomembnih tem današnjega zasedanja.
Charles Michel

Charles Michel | Avtor: Thierry Monasse, STA

Sogovornika sta spregovorila predvsem o boju z epidemijo koronavirusa, o izhodnih strategijah in o preoblikovanju naslednjega 7-letnega proračuna EU. V pogovoru pa sta se dotaknila tudi fonda za obnovo in simetričnega financiranja posledic epidemije, nista pa mogla niti mimo pogovora o predlogih za reševanje slovenskega turizma.

Predsednik vlade Janez Janša je pred današnjim zasedanjem po telefonu spregovoril tudi s hrvaškim premierjem Andrejem Plenkovićem. Tema pogovora je bila predvsem pandemija covid-19 in možnosti usklajenega delovanja EU v turističnem sektorju. Sogovornika pa sta spregovorila tudi o vrhu EU-Zahodni Balkan, ki je bil načrtovan med hrvaškim predsedovanjem. Srečanje je bilo napovedano 7. maja v Zagrebu, a so ga zaradi pandemije novega koronavirusa odpovedali. Obstaja možnost, da bo vrh potekal preko videokonference do konca hrvaškega predsedovanja, ki se konča 30. junija.

Voditelji članic EU bodo na današnjem videokonferenčnem zasedanju sicer spregovorili predvsem o ukrepih za okrevanje gospodarstva po pandemiji novega koronavirusa. Predsednik Evropskega sveta Charles Michel je voditeljem držav predlagal, da bi si prizadevali za čimprejšnjo ustanovitev takšnega sklada, ki bi moral biti dovolj velik in osredotočen na najbolj prizadete sektorje in geografske dele Evrope ter namenjen reševanju te zgodovinske krize. V tem duhu je predsednik Evropskega sveta pred zasedanjem še predlagal, da bi Komisiji naročili, naj natančno analizira potrebe in pripravi predlog, ki bo sorazmeren z izzivom, s katerim se EU sooča. Komisija bi po oceni predsednika Evropskega sveta morala v predlogu razjasniti povezavo z večletnim finančnim okvirom, ki bo v vsakem primeru osnova za prispevek EU k oživitvi gospodarstva in ga bo treba prilagajati glede na reševanje sedanje krize in njenih posledic.