Skoči do osrednje vsebine

V Slovenijo prispelo pet vojaških terenskih reševalnih vozil iz donacije Vlade ZDA

Danes, v sredo, 22. aprila, je v Luko Koper prispelo pet vozil MEDIC HMMWV M1152 ambulance za potrebe Slovenske vojske, ki jih je Sloveniji donirala Vlada ZDA. Ob prevzemu vozil sta bila prisotna minister za obrambo mag. Matej Tonin in veleposlanica ZDA v Sloveniji Lynda C. Blanchard. Vozila bodo prepeljana v skladišče Direktorata za logistiko MORS v Šentvidu.

Gre za nova vojaška terenska reševalna vozila 4 x4 HMMWV M1152 Ambulance, ki jih je Slovenska vojska pridobila po programu »European Security Assistance Fund« (ESAF), in so dobavljena neposredno od proizvajalca AM General, ZDA. Slovenska vojska sicer že od leta 1994 prek različnih programov Varnostne pomoči (Security Assistance Programs) Vlade ZDA kandidira za pridobitev vojaške opreme.

Minister za obrambo mag. Matej Tonin je ob prevzemu vozil povedal: »Vojaška reševalna vozila prevzemamo z veliko hvaležnostjo. Zahvaljujemo se zaveznikom Američanom za to donacijo. Vozila bomo s pridom uporabljali doma in v tujini, kjerkoli se bo pokazala potreba. Tako se kaže solidarnost znotraj Zavezništva, tako se kaže, kako smo lahko skupaj močnejši. Prava donacija ob pravem času.«

Veleposlanica ZDA v Sloveniji Lynda C. Blanchard je dejala, da je partnerstvo med Slovenijo in ZDA odlično in dolgotrajno. Poudarila je pomen vojaške sanitete in zdravstvene mobilnosti, tudi v času, ko se bojujemo s krizo, ki jo je povzročil covid-19. Zavezanost ZDA v partnerstvu s Slovenijo, tako na vojaškem kot na drugih področjih, je napovedala tudi v prihodnje.

Vozila so namenjena kot evakuacijska vozila (za ROLE-2, in Balkanske zdravstvene namenske sile) za prvo oskrbo na terenu ter prevoz poškodovanih na višjo raven zdravstvene oskrbe. Vozila se bodo v fazi procesa uvajanja v operativno uporabo v SV kompletirala s komunikacijsko opremo, defibrilatorjem, ventilatorjem, respiratorjem, medicinskimi plini (kisik), medicinskimi pripomočki, instrumenti in potrošnim sanitetnim materialom. V procesu uvajanja se bodo izvedli usposabljanja za uporabo in osnovno vzdrževanje ter integracija opreme v vozilo, zato se predvideva rok uvedbe v polno operativno uporabo v Slovensko vojsko predvidoma do konca leta 2020.

Vozila se bodo uporabljala za podporo nadaljnjemu razvoju Balkanskih zdravstvenih namenskih sil (Balkan Medical Task Force). V projektu njihove izgradnje Slovenija sodeluje že od samega začetka leta 2010. Balkanske zdravstvene namenske sile so večnacionalna regionalna vojaško-zdravstvena zmogljivost hitrega odziva, ki je aprila 2019 dosegla polno operativno zmogljivost, kar omogoča njeno napotitev v regijo Zahodnega Balkana v primeru naravnih ali drugih nesreč. Republika Slovenija v Balkanskih zdravstvenih namenskih silah sodeluje s tremi ekipami(skupaj 13 oseb), ki se v mirnodobnem času nahajajo v Sloveniji. Ekipe RS, ki sodelujejo v BMTF, so kirurška ekipa, ekipa za intenzivno nego in ekipa za evakuacijo. Donacija novih terenskih reševalnih vozil je ključna predvsem z vidika ekipe za evakuacijo. Slovenija bo leta 2022 v Balkanskih zdravstvenih namenskih silah prevzela mandat vodilne države.

Donacija izraža zaupanje ZDA v Slovenijo kot v državo, ki je zavezana Natovim ciljem ter prizadevanju Zavezništva za zagotavljanje varnosti ter stabilnosti v regiji in po svetu. Je dober pokazatelj odličnega dvostranskega sodelovanja Slovenije in ZDA ter njihove kontinuirane pomoči pri izgradnji in krepitvi slovenskih obrambnih zmogljivosti. Donacija bo imela znatno dodano vrednost tudi za razvoj nacionalne ROLE-2 zmogljivosti.

Zvočna posnetka izjav (MP3):

Video posnetek (youtubeMORS): Robert Cotič

1 / 3