Skoči do osrednje vsebine

Slovenija ob svetovnem dnevu Zemlje za zavezanost mednarodnim okoljskim standardom in politikam

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Danes 22. aprila obeležujemo svetovni dan Zemlje, ki se letos obeležuje že petdesetič, in se osredotoča na podnebne in okoljske izzive.

Pri tem je ključnega pomena dialog na globalni ravni ter okrepljeno in učinkovito mednarodno sodelovanje, kar je ena od najpomembnejših nalog te generacije. Slovenija kot odgovorna članica mednarodne skupnosti in kot aktivna članica EU ob svetovnem dnevu Zemlje poudarja svojo zavezanost mednarodnim okoljskim standardom in politikam.  

Slovenija je pri soočanju s pandemijo Covid 19 še posebej aktivna v sodelovanju s partnerkami v okviru EU, kjer smo se pridružili skupni pobudi 16 držav EU za ozelenitev gospodarstva po pandemiji koronavirusa. Pri tem je prav Evropski Zeleni dogovor (Green Deal)med pomembnejšimi vidiki okrevanja evropskega gospodarstva.

Slovenija ob naslavljanju podnebnih in okoljskih izzivov posebej poudarja pomen krožnega gospodarstva ter ohranjanje naravnih virov, pri čemer je Slovenija posebej zavezana dostopu in trajnostnemu upravljanju z vodnimi viri. Dostop do čiste vode je v času pandemije, ki smo ji priča, izrednega pomena za vse nas. Obenem je Slovenija aktivna tudi na področju vloge novih digitalnih tehnologij pri naslavljanju skupnih izzivov, kjer se pridružuje pobudam za digitalno povezovanje in delovanje ob dnevu Zemlje v okviru Organizacije združenih narodov in earthday.org.