Skoči do osrednje vsebine

Ministrica dr. Helena Jaklitsch se je udeležila predaje 2000 pralnih mask na mejnem prehodu Hodoš

Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch se je danes, 20. aprila, na mejnem prehodu Hodoš udeležila predaje dva tisoč pralnih mask, ki jih je Zveza Slovencev na Madžarskem podarila Civilni zaščiti Murska Sobota.

Vodstvo Urada Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu se je konec preteklega meseca s pismom obrnilo na rojake v zamejstvu in po svetu in jih prosilo za pomoč pri spopadanju s pandemijo. Na prošnjo so se požrtvovalno odzvali tudi v Zvezi Slovencev na Madžarskem, ki so priskočili na pomoč tako porabskim Slovencem kot matični domovini. Tako je v imenu Zveze Slovencev na Madžarskem predsednica Andrea Kovacs danes podarila maske Civilni zaščiti Murska Sobota, ki jo je na predaji zastopal vodja izpostave mag. Martin Smodiš. Gospa Kovacs je ob predaji povedala, da so takoj, ko so prejeli pobudo Urada odločili, da pomagajo po svojih močeh. Ob pomoči sodelavcev Razvojne agencije Slovenska krajina so razrezali material za pralne maske, te pa je nato zašilo podjetje iz Monoštra. Izdelali so 5500 pralnih mask, 3500 je bilo razdeljenih v Porabju. Dobile so jih institucije, vrtci, trgovci in seveda prebivalci slovenskih naselij. Odločili so se, da 2000 mask podarijo Civilni zaščiti Murska Sobota in z res lepo gesto pripomorejo k medsebojnemu sodelovanju in pomoči. Maske je v imenu Civilne zaščite hvaležno sprejel gospod Smodiš, ki je povedal, da jih bodo z veseljem razdelili med prebivalce, ki živijo ob meji.

Dogodka pa se je udeležila tudi ministrica dr. Jaklitsch, ki se je Zvezi Slovencev na Madžarskem iskreno zahvalila za tako lepo dejanje, ki še posebej pokaže, kako znamo Slovenci na obeh straneh meja stopiti skupaj in si pomagati, ko je to potrebno. Ministrica je srečanje izkoristila tudi za zahvalo predsedniku Državne Slovenske samouprave gospodu Karlu Holcu, ki se je prav tako udeležil predaje mask, za pomoč pri organizaciji prevoza blaga za izdelavo zaščitnih mask iz Budimpešte do Slovenije, ki so ga zagotovili v preteklih tednih. Ob tej priložnosti so spregovorili tudi o stanju med rojaki v povezavi s pandemijo Covid-19. Ministrica je izrazila upanje, da se razmere čim prej umirijo z željo, da bodo Slovenci v Porabju lahko kmalu nadaljevali z že načrtovanimi aktivnosti, še posebej s poukom slovenskega jezika. Vsakodnevno osebno srečevanje je namreč pomembno tudi za ohranjanje identitete in jezika.

Vsi prisotni so izrazili tudi zaskrbljenost zaradi madžarskega ponovnega zaprtja mejnega prehoda Verica – Čepinci, ob tem pa je ministrica obljubila vso svojo podporo slovenski narodni skupnosti in sodelovanje pri čimprejšnji rešitvi nastale situacije. Zaprtje mejnega prehoda namreč pomeni popolno odrezanost Porabja od svoje matične domovine in marsikomu predstavlja velike omejitve pri vsakdanjem življenju.

Maske so bile podarjene in so delo Slovencev v Porabju in imajo za nas in za vse, ki jih bodo prejeli, neprecenljivo vrednost, saj kaže na solidarnost, ki jo Slovenci zmoremo. S strani Zveze Slovencev na Madžarskem pa so nam sporočili, da je sicer strošek znašal nekaj čez 3.000€, kar pa ne vključuje kar nekaj ur dela, ki je bilo opravljeno prostovoljno.

Na dogodku sta bila prisotna tudi generalna konzulka iz Monoštra gospa Metka Lajnšček in direktor Policijske uprave Murska Sobota Damir Ivančić.