Skoči do osrednje vsebine

Predsednik republike in vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor obiskal vojake 72. brigade Slovenske vojske v Črnomlju

Predsednik Republike Slovenije in vrhovni poveljnik obrambnih sil Borut Pahor je danes v Črnomlju obiskal vojake 72. brigade Slovenske vojske in se seznanil z njihovimi nalogami in delovanjem.

V nagovoru pripadnicam in pripadnikom Slovenske vojske in v izjavi za medije je predsednik republike poudaril, da je eden izmed razlogov njegovega današnjega obiska utemeljitev razlogov za podelitev dodatnih pooblastil Slovenski vojski za pomoč Policiji pri varovanju slovenske južne meje, ki jih je vlada predlagala državnemu zboru. »Gre za našo skupno oceno, da Policija opravlja brezhibno delo tudi ob pomoči Slovenske vojske,« je dejal predsednik republike in dodal, da bi bilo za prerazporeditev človeških virov Policije koristno, če bi Slovenski vojski pri varovanju naše južne meje podelili tudi policijska pooblastila. Za takšno odločitev, tako predsednik Pahor, je ugotovil razumevanje pri lokalni skupnosti, Slovenski vojski in Policiji.

Za aktivacijo 37. a člena ZObr se je zavzel tudi minister za obrambo mag. Matej Tonin, ki je povedal, da je težko razumeti del parlamenta, ki nasprotuje aktivaciji 37. a člena, saj je Slovenska vojska na južni meji zelo dobro sprejeta in ker Policija tudi sama izraža potrebe po pomoči ter dodal: »Po podatkih, ki jih imamo je večje število migrantov na tej balkanski poti. Ko se bo vreme uredilo se bo ta pritisk na južno mejo silovit in tukaj moramo biti pripravljeni. V tem trenutku imamo zaradi korona virusa številne druge težave. Zaradi tega je delitev bremen izjemno pomembna. Če se bo ta člen aktiviral bo vojska pomagala policiji na zakonit način.« Po ministrovih besedah bi na južno mejo lahko napotili do 500 vojakov.

Predsednik Pahor je obiskal mejno kontrolno točko v vasi Breg pri Sinjem Vrhu, kjer si je ogledal predstavitev dela skupnih patrulj Slovenske vojske in Policije pri varovanju slovenske južne meje.

Predsednika republike so poleg ministra za obrambo Mateja Tonina spremljali še minister za notranje zadeve Aleš Hojs, namestnik načelnika generalštaba Slovenske vojske brigadir Robert Glavaš in v. d. generalnega direktorja Policije mag. Anton Travner.

Video posnetek (youtubeMORS): Robert Cotič

1 / 4