Skoči do osrednje vsebine

Minister Koritnik z vodjo Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji o sodelovanju na področju digitalizacije in soočanju z epidemijo covid-19

Minister za javno upravo Boštjan Koritnik je v sredo, 15. aprila 2020 opravil video konferenco z vodjo Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji Zoranom Stančičem. Govorila sta o sodelovanju med Ministrstvom za javno upravo in predstavništvom na področju digitalizacije javne uprave ter o ukrepih pri soočanju z epidemijo covid-19. Strinjala sta se, da sodelovanje poteka konstruktivno in ga bomo nadaljevali tudi v prihodnje. Vodja predstavništva Zoran Stančič je ob tem tudi pohvalil delovanje e-Uprave v času epidemije.
minister s sodelavci sedi za mizo pred zaslonom z video povezavo

Minister Boštjan Koritnik na video srečanju z z vodjo predstavništva Zoranom Stančičem | Avtor: Ministrstvo za javno upravo

1 / 2

Ministrstvo za javno upravo že sodeluje s službo Evropske komisije za podporo strukturnim reformam držav članic (SRSS). S pomočjo SRSS smo izvedli delavnice za zaposlene v javni upravi na področjih merjenja rezultatov dela javnih uslužbencev, učinkovitega plačnega sistema in skupnega javnega naročanja v zdravstvu, kjer smo izmenjali izkušnje in dobre prakse z izbranimi državami članicami EU. V letu 2019 smo s SRSS v sodelovanju z OECD izvedli projekt pregleda in pristopa sistemskega razmišljanja pri javnem naročanju. Aprila 2020 je bila izdana brošura z rezultati.

Na področju digitalizacije sta sogovornika spregovorila predvsem o prioritetah digitalne dobe v EU. Dotaknila sta se uresničevanja priložnosti, ki jih nudi digitalna doba znotraj varnih in etičnih okvirov, zagotovitve tehnološke suverenosti EU, investicij v nove tehnologije: tehnologije verižnih blokov (blockchain), visoko zmogljivi računalniki, algoritmi in orodja za izmenjavo podatkov in uporabo podatkov. »Evropa mora postati globalno digitalno vodilna in strateško avtonomna,« je v pogovoru izpostavil minister Koritnik.

Na Ministrstvu za javno upravo se vse od začetka tega mandata prioritetno ukvarjamo s pripravo ukrepov za preprečevanje in blaženje negativnih posledic COVID-19. Pod okriljem našega ministrstva je od samega začetka izbruha vzpostavljen klicni center za COVID-19, v katerem delajo predvsem študentje medicine. Na področju digitalizacije pa smo zagotovili opremo in oddaljene dostope za številne javne uslužbence in jim na ta način omogočili delo od doma. Vodja predstavništva Zoran Stančič je ob tem pohvalil delovanje e-Uprave v času epidemije in proaktivnost ministrstva. »Epidemija virusa je pokazala kako pomembna je digitalizacija in kako veliko vlogo bo imela tudi v prihodnosti,« pa je ob tem dodal minister.

V zadnjem mesecu smo za prvi zakonodajni sveženj pripravili številne ukrepe za javne uslužbence, nevladni sektor, občine, prebivalce in področje javnega naročanja, kot na primer:

  • vzpostavitev sistema nagrajevanja zaposlenih in aktiviranih v kritičnih dejavnostih v javnem sektorju,
  • oprostitev plačila za javne storitve, ki se ne izvajajo,
  • zamrznitev uveljavljanja pogodbenih kazni za zamude pri izvajanju dobav in storitev po pogodbah z javnim sektorjem in zamrznitev nekaterih upravnih postopkov,
  • skrajšanje plačilnih rokov zasebnim dobaviteljem iz javnih sredstev,
  • znižanje plač funkcionarjem za 30 % za čas epidemije,
  • bolj fleksibilno javno naročanje za občine in dvig mejnih vrednosti evidenčnih naročil.

Pri tem nam bodo v bodoče lahko v pomoč tudi nekatere aktivnosti, ki jih Evropska komisija izvaja za preprečevanje širjenja COVID-19 na področjih večje fleksibilnosti pri uporabi skladov, mobilizaciji naložb v zdravstvenih sistemih in finančni pomoči državi.