Skoči do osrednje vsebine

EU: Ni povezave med koronavirusom in tehnologijo 5G

Vse od začetka epidemije COVID-19 se na socialnih omrežjih pa tudi v nekaterih medijih pojavljajo napačne ali zavajajoče informacije. Ena od takih napačnih in zavajajočih trditev je obstoj povezave med novim koronavirusom in tehnologijo 5G. V zvezi s tem je Evropska unija na svojih spletnih straneh objavila izjavo.

Prevod:

Ni povezave med koronavirusom in tehnologijo 5G

EU ima najvišje standarde za varstvo potrošnika na svetu. Zaradi tega lahko brezskrbno kupujemo in smo lahko prepričani v varnost kupljenih izdelkov. Tudi tehnologija 5G ustreza tem, zelo visokim standardom. Pravzaprav so naši standardi mnogo strožji od tistih, ki jih narekuje mednarodni znanstveni dokazi – zato, ker so v EU ljudje na prvem mestu.

Ni povezave med 5G in COVID-19. Coronavirus je virus, ki se prenaša med ljudmi z majhnimi kapljicami, ki nastanejo, ko kihamo, kašljamo ali dihamo. 5G je nova generacija mobilne tehnologije, ki deluje preko neionizirajočih radijskih valov. Ni dokazov, da je 5G škodljiv za zdravje ljudi. Izbruh koronavirusa v kitajskem mestu Wuhan ni povezan z 5G in verjetno izvira iz ribje tržnice.