Skoči do osrednje vsebine

Dodatne informacije o požarih v bližini Černobila

Na področju Slovenije ni nobenih vplivov, niti tega ne pričakujemo v prihodnje.

Uprava RS za jedrsko varnost (URSJV) še naprej spremlja radiološko situacijo v zvezi s požari, ki so 4. aprila 2020 izbruhnili v bližini nekdanje jedrske elektrarne v Černobilu.

Na podlagi splošno dostopnih podatkov ugotavljamo, da se je smer vetra v zadnjih dneh večkrat spremenila, oblak z delci pepela pa je dosegel tudi glavno mesto Ukrajine, Kijev. Vrednosti koncentracij radionuklida Cs-137 v zraku so bile na enem merilnem mestu v bližini Kijeva minimalno povišane, kar je bilo možno zaznati z zelo občutljivimi merilniki. Izmerjene vrednosti, ki so jih ukrajinski kolegi posredovali preko Mednarodne agencije za atomsko energijo, so bile precej nižje od omejitev. 

Naš sistem takojšnjega alarmiranja v primeru povišanih vrednosti ionizirajočega sevanja (www.radioaktivnost.si) pričakovano ni zaznal nobenih povišanih vrednosti ionizirajočega sevanja v okolju. Na področju Slovenije ni nobenih vplivov, niti tega ne pričakujemo v prihodnje.

URSJV bo še naprej zbirala podatke in spremljala stanje ter javnost o morebitnih spremembah ali novih informacijah sproti obveščala.