Skoči do osrednje vsebine

Predsednik vlade Janez Janša: Časovnica za protikorona pakete bo uresničena

Predsednik vlade Janez Janša je danes po 10. seji Vlade republike Slovenije dejal, da se je vlada seznanila s poročili vseh petih delovnih skupin, ki so pripravljale predloge za drugi protikorona zakonski paket.

»Opravljeno je bilo izjemno veliko dela. Imamo nekaj tisoč predlogov. Po prvi selekciji lahko ugotovimo, da bomo lahko v realnem času pripravili popravke in dopolnitve prvega protikorona paketa, tako da dejansko iz vseh teh ukrepov za blaženje posledice korona epidemije ne bo izpuščena nobena ranljiva skupina,« je poudaril premier. Nadaljeval je, da se je nabralo izjemno veliko kvalitetnih predlogov v smer reševanja likvidnosti slovenskega gospodarstva, za to, da se ohranijo delovna mesta in vsi vitalni elementi slovenske socialne države. »Zaradi obsežnosti celotnega gradiva se je vlada danes odločila, da bo predloge v smislu konkretnih zakonskih projektov razdelila na tri dele.

V prvem delu bodo dopolnitve in spremembe, popravki prvega zakonskega paketa, ki bodo to finančno blazino, ki jo je vlada preko prvega zakonskega paketa namenila slovenskemu prebivalstvu in gospodarstvu za blažitev posledice krize, dejansko naredili vodotesno in takšno, da bodo rešitve hitro izvedljive v realnem času,« je poudaril premier.

Dejal je tudi, da se je na podlagi dela vseh teh delovnih skupin izkazalo, da je potrebno pripraviti poseben zakonski paket za reševanje vprašanje likvidnosti slovenskega gospodarstva. »Same priprave zakonodajne materije se bo vlada lotila praktično takoj po velikonočnih praznikih po tem, ko bomo dobili tudi predlog smernic svetovalne skupine, ki jo vodi dr. Matej Lahovnik,« je dejal premier in nadaljeval, da je tudi ta skupina sama izdelala nekatere predloge, ki so izjemno kvalitetni. »Vlada se zanje zahvaljuje vsem tistim, ki so združili svoje potenciale za to, da brez kakršnegakoli nadomestila, nagrade ali česarkoli Sloveniji pomagajo v teh kriznih časih,« je povedal predsednik vlade Janez Janša.

Po njegovih besedah bo prvotna časovnica, ki jo je vlada sprejela, lahko uresničena. »Vlada bo nekje 20., 21. aprila lahko obravnavala oba zakonska svežnja,« je dejal Janez Janša.

»Danes smo tudi ugotovili, da  je zakon o nalezljivih boleznih, ki je eden temeljnih pravnih orodij za spopad s korona epidemijo, potreben večjih dopolnil in popravkov, zato smo naložili ministrstvu za zdravje, da do naslednjega tedna pripravi novelo zakona tako, da bomo nekatere zakonske določbe, ki so stare že desetletja, lahko dopolnili na podlagi izkušenj, ki smo jih dobili v dosedanjem, hvala bogu, relativno uspešnem boju z epidemijo,« je zaključil predsednik vlade Janez Janša.