Skoči do osrednje vsebine

Na pomoč kmetom in kmetijski industriji z domačo delovno silo

Ministrica dr. Alekdandra Pivec je v današnji izjavi za javnost v okviru vladne novinarske konference predstavila učinek že sprejetih ukrepov in napovedala nekatere nove, ki bodo del zakonskega paketa #PKP2. Zlasti je izpostavila reševanje težav sezonske delovne sile.
Ministrica za govorniškim odrom

Ministrica dr. Aleksandra Pivec na vladni novinarski konferenci | Avtor: STA

1 / 2

Ministrstvo za kmetijstvo gozdarstvo in prehrano je predstavnike živilskih trgovcev v Sloveniji že na začetku krize z epidemijo covid-19 pozvalo k večjemu vključevanju slovenskih pridelkov na trgovske police in k večji promociji ponudbe slovenskih izdelkov. »Poleg tega pa smo V #PKP1 predvideli ukrep možnosti nadomeščanja izpada dohodka kmetij,« je povedala ministrica. Ministrica je dodala, da je resorno ministrstvo že v uvodni fazi epidemije pripravilo sklep za povečanje blagovnih rezerv za sektorja mesa in mleka. S sprotnimi pogodbami pa se te zaloge tudi dodatno povečujejo, s čimer se zagotavlja dovolj zalog in preprečuje negativne učinke morebitnih viškov, ki se sproti umikajo s trga.

Če je bil namen #PKP1 zajezitev oz. omilitev posledic epidemije, je cilj #PKP2 z vidika resorja ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano povečanje likvidnosti in ustvarjanje pogojev ter možnosti za nove naložbe. Med drugim so določeni tudi jasni ukrepi za krepitev pridelave zelenjave in sadja ter prašičereje. Učinek do sedaj sprejetih ukrepov za pomoč kmetijstvu in živilskopredelovalni industriji je na podlagi #PKP1 spodbuden, je še izpostavila ministrica, saj je v okviru zakona na voljo kar nekaj ukrepov, ki bodo pomembno prispevali k stabilnosti sektorja preskrbe s hrano. Da bi lahko slovenskemu kmetijstvu, živilstvu in gozdarstvu omogočili lažjo izvedbo investicij in omogočili nadaljevanje razvojnega ciklusa, pa na MKGP pospešeno pripravljamo tudi spremembe Programa razvoja podeželja.

V povezavi z vprašanjem sezonskega dela oziroma sezonskih delavcev je ministrica pozvala sodržavljane, da kmetom in industriji priskočijo na pomoč, saj »smo v obdobju, ko se začenja intenziven začetek del in potrebujemo dodatno pomoč pri kmetijskih opravili, prihod tujih delavcev pa ni možen.« Hkrati je pozvala vse študente, brezposelne, osebe na čakanju, mlajše upokojence in vse zdrave, ki lahko delajo, da se odzovejo prošnji in potrebi slovenskih kmetov in kmetijskih podjetij. Pomoč v obliki domače delovne sile je v teh časih pogoj, da bi ohranili proizvodnjo zdrave slovenske hrane, zato »moramo združiti moči«, je še dejala. Vsi tisti iskalci del in tudi tisti, ki iščete tovrstno delovno silo, se lahko obrnete na na dežurni kontaktni center MKGP, kjer vam bodo strokovnjaki omogočili dostop do, da vseh potrebnih in vas povezali z iskalci dela v kmetijstu.

Za konec je dr. Pivčeva vsem državljanom Slovenije zaželela lepe praznike in ob tem opozorila na pomen doma pridelane hrane: »Pred nami so prazniki, v okviru katerih bodo na naši mizi številne dobrote, ki so plod pridnih rok slovenskih kmetov in živilsko-pridelovalne industrije. Izrazimo jih hvaležnost s tem, da ohranimo pozitiven odnos naše domače, slovenske hrane.«